3 doskonałe przepisy na świątecznego karpia

Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Skąd wziął się ten zwyczaj, jak kupić dobrego karpia i kiedy smakuje najlepiej? Oto kilka rad i trzy przepisy na karpia, które sprawdzą się nie tylko w okresie bożonarodzeniowym.

Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie światowej. Był najtańszą i najłatwiejszą w hodowli rybą, a więc mógł zaspokoić zapotrzebowania wigilijne w czasach, kiedy o towar nie było łatwo. Tradycja serwowania tej ryby przechodziła z pokolenia na pokolenie. Dzisiaj karp jest wigilijną pozycją obowiązkową. Na talerzu często towarzyszy mu gorąca kiszona kapusta z suszonymi grzybami, sałatka warzywna i ziemniaki.

Wartości odżywcze

Karpia jemy przeważnie raz w roku - w okresie bożonarodzeniowym. To zdecydowanie za rzadko, bo ta ryba ma mnóstwo korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Mięso karpia jest średnio tłuste i ma tylko 110 kcal w 100 g. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin A, B, D i minerałów - żelaza, wapnia cynku i potasu. Jest również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6, które poprawiają pracę mózgu, pamięć oraz zmniejszają prawdopodobieństwo zawału serca i udaru mózgu. Pamiętaj, że wartości karpia zależą od rodzaju paszy, jaką był karmiony. Kupuj rybę ze sprawdzonych i pewnych źródeł!

Jak kupić dobrego karpia?

Najsmaczniejsze są młode karpie, które ważą nieco ponad kilogram. Jeśli masz wybór, kupuj zawsze świeże okazy. Ich skóra powinna być gładka i wilgotna, skrzela różowe lub czerwone. Ryba nie może być poobijana, o czym świadczą ciemne plamy. Jeśli kupujesz mrożonego karpia, pamiętaj - im mniejszy, tym smaczniejszy. Uważaj na grube, międzymięśniowe ości! Karp ma ich aż 99!

Grillowany karp z cytrusami

Karp z grilla to naszym zdaniem najszybsza i najpyszniejsza opcja. Jest to również najzdrowsza wersja ryby, w zestawieniu ze smażeniem i pieczeniem. Dzięki grillowaniu w specjalnym urządzeniu, karp jest bardzo soczysty, chrupiący i co najważniejsze - nie ocieka tłuszczem, więc jest idealny dla osób, które dbają o linię. Tak przyrządzoną rybę można jeść przez cały rok. Najlepiej skorzystać z grilla elektrycznego, który zachowuje wszystkie właściwości odżywcze ryby.

POTRZEBUJESZ:

  • 2 kg karpia
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 30 dag masła
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz
  • papryczka chilli w proszku
  • garść koperku lub mięty

WYKONANIE:

Karpia marynujemy dzień przed Wigilią.

Rybę dokładnie myjemy, patroszymy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kładziemy na folii aluminiowej.

Masło ucieramy z solą, sokiem z jednej cytryny, pieprzem, papryczką oraz połową porcji zieleniny.

Mieszanką nacieramy rybę w środku oraz na zewnątrz.

Cytrusy sparzamy, kroimy w plastry i układamy na rybie.

Karpia zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15 godzin.

Po tym czasie nagrzewamy grilla elektrycznego i grillujemy karpia przez około 30 minut.

Gotową rybę posypujemy pozostałą częścią zieleniny i skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i pomarańczy.

Karp w galarecie z dodatkiem żurawiny

Na wigilijnym stole bardzo często pojawia się kilka potraw z karpiem w roli głównej. Ryba w galarecie to jeden z najpopularniejszych sposobów na karpia pomimo tego, że wymaga nieco więcej czasu i składników niż wersja grillowana. Zobacz, jak ją zrobić.

POTRZEBUJESZ:

  • 1 kg karpia
  • włoszczyznę
  • 2 średnie cebule
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 50 ml białego, wytrawnego wina
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pęczek świeżej pietruszki
  • ½ cytryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • żurawina suszona

WYKONANIE:

Włoszczyznę myjemy i kroimy. Zalewamy litrem wody, dodajemy ziele angielskie, sól oraz opalone cebule.

Całość gotujemy przez około godzinę.

W tym czasie oczyszczamy karpia i kroimy w dzwonka.

Wywar odcedzamy i zachowujemy marchewki.

Rybę dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze przez 20 minut na małym ogniu.

Po tym czasie wyciągamy rybę i usuwamy ości.

W foremce układamy rybę, pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz żurawinę.

Wywar łączymy z żelatyną oraz winem. Następnie doprawiamy pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Całość odstawiamy, aż stężeje.

Stężony wywar przelewamy do foremki z rybą i wkładamy do lodówki.

Wigilijna zupa z karpia

Oprócz barszczu i grzybowej, warto przyrządzić zupę z karpia. Możemy podać ją na dwa sposoby - klasycznie, czyli à la wywar z ryby i warzyw lub z dodatkami, kawałkiem ryby i kluseczkami. Obydwie wersje są bardzo smaczne i szybko je się robi. Warto chociaż raz ugotować taką zupę.

POTRZEBUJESZ:

  • 2 głowy karpia oraz ogony
  • 1 i ½ bulionu z warzyw + marchew z bulionu
  • pęczek pietruszki
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • łyżeczka soku z cytryny
  • na kluseczki: 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki pszennej

WYKONANIE:

Bulion podgrzewamy, dodajemy głowy ryby (oczyszczone i pozbawione oczu oraz skrzeli) i ogony.

Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez pół godziny. Odcedzamy.

Bulion doprawiamy solą, sokiem z cytryny oraz gałką muszkatołową.

Marchew kroimy w krążki i dodajemy do zupy.

Z podanych składników przygotowujemy ciasto na kluseczki.

Wlewamy ciasto wąską strużką do lekko gotującej się zupy, cały czas mieszając. Gotujemy około 4 minuty.

Gotową zupę podajemy z dużą ilością pietruszki.

Możemy podać z kawałkiem ugotowanego karpia.

Dlaczego warto?

Jedzmy karpia w każdej postaci nie tylko od święta! W końcu to część naszego środkowoeuropejskiego dziedzictwa kulturowego, tradycja sięgająca przodków i wspieranie lokalnych hodowców. O składniki na danie z karpiem w roli głównej wcale nie jest trudno a niezbędną pomoc kuchenną znajdziemy w sklepie neo24.pl. Niech król karp gości na naszych stołach częściej niż popularne pierogi czy barszcz. Nie tylko w ten świąteczny czas, ale przez cały rok!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wielkanocne roladki z szynki

Wielkanocne roladki z szynki nadziewane mocno chrzanową pastą jajeczną. Piękn...

Odsłon: 11926

15 min
640
Ciasta Babeczki wielkanocne owieczki

Babeczki wielkanocne w kształcie owieczek to fantastyczny pomysł na świąteczn...

Odsłon: 113

60 min
4
Sałatki Niezawodna sałatka wielkanocna

Niezawodna sałatka wielkanocna to oczywiście sałatka jarzynowa z ogromną porc...

Odsłon: 232

60 min
2
Dania główne Schab w galarecie

Schab w galarecie to klasyczne danie polskiej kuchni. Prezentuje się efektown...

Odsłon: 49828

>60 min
54
Przekąski Jajka faszerowane żółtym serem

Delikatny farsz do jajek gotowanych na twardo. Przypadnie do gustu wszystkim...

Odsłon: 101

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

2
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11