3 obiady na studencką kieszeń

Studenckie życie głównie kojarzy się z oszczędnym trybem życia. Często odbija się to na jakości jedzenia. Tymczasem pyszne jedzenie nie musi być drogie i czasochłonne. Na co zatem może sobie pozwolić osoba ze studenckim budżetem?

Pierwsze samodzielne kroki nigdy nie są łatwe. Mieszkając w akademiku czy na stancji, student niejednokrotnie musi zatroszczyć się o zawartość lodówki. Nie raz przygotowanie smacznego posiłku większości kojarzy się z wieloma godzinami spędzonymi w kuchni i wysokim rachunkiem. To właśnie jedne z najczęstszych powodów rezygnacji z samodzielnego gotowania. Jednak nikt nie musi być skazany na taki scenariusz. Istnieje wiele przepisów na nieskomplikowane dania z których przygotowaniem poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy. Zatem co jeść, by było smacznie i tanio? Podpowiadamy.

Błyskawiczna pizza z chlebków pita

Składniki:

  • chlebek pita
  • 100 g sera żółtego
  • 100g mozzarelli
  • 8 plasterków szynki z indyka marki Konspol
  • suszone pomidory
  • oregano

Składniki na sos:

  • 300 g pomidorów z bazylią z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki blendujemy ze sobą.
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, smarujemy chlebek sosem pomidorowym. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i na nim rozkładamy chlebek. Układamy plasterki szynki z indyka marki Konspol, posypujemy startym serem, mozzarellą, układamy suszone pomidory i oregano. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Pozostały sos zostawiamy, by maczać w nim upieczoną pizzę.

Parówki w cieście

Składniki:

  • 5 parówek Hot dog z kurczaka marki Konspol
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Parówki Hot dog z kurczaka marki Konspol obieramy z osłonek. Łączymy w misce żółtko, mleko, 4 łyżki wody i ubijamy blenderem tak, by powstała pianka. Dodajemy mąkę i blendujemy, by uzyskać jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem i solą. Z ciasta bierzemy kawałki, które rolujemy tak, by powstały paski. Owijamy paskami parówki i smażymy na oliwie z oliwek, aż się ciasto się zarumieni.

Penne z szynką w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 opakowanie polędwicy królewskiej light marki Konspol
  • 240 g makaronu penne
  • 15 g sera żółtego
  • 120 ml śmietany 18%
  • 1 mała cebula
  • suszona pietruszka
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy polędwicę królewską light marki Konspol i smażymy na małym ogniu. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz pietruszką. Dodajemy makaron i smażymy na wolnym ogniu około 4 minut.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Dania główne Polędwica po królewsku

Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...

Odsłon: 594

60 min
2
Dania główne Kotlety diakona

Kotlety diakona to proste i szybkie danie, które praktycznie robi się samo! N...

Odsłon: 1089

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4