Ewa_Gotuje

5 ciekawych właściwości ksylitolu

Całkowite zrezygnowanie ze słodyczy jest bardzo trudne, ale jeszcze trudniejsze jest znalezienie zamienników cukru. W ostatnim czasie niezwykle popularny stał się cukier brzozowy, czyli ksylitol. W jaki sposób wpływa na nasz organizm?

Cukier, choć smaczny, niezbyt pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jego nadmiar w naszej diecie może spowodować wiele chorób, w tym otyłość oraz próchnicę. Dodatkowo, cukier jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie sprawności mózgu, a nawet wzrost ryzyka zachorowania na raka.

Ciekawym jest, że nawet jeśli wiemy o szkodliwości tego produktu, nie jesteśmy w stanie wyeliminować go z diety. Dlaczego tak się dzieje? W wielu przypadkach po prostu nie potrafimy wyobrazić sobie życia bez słodyczy i nie wiemy jak moglibyśmy zastąpić cukier w naszym codziennym jadłospisie.

Okazuje się jednak, że istnieje wiele produktów, które skutecznie sprawdzą się jako jego zdrowszy zamiennik. Jednym z nich jest ksylitol, będący naturalnym cukrem, pozyskiwanym z kory brzozy (stąd też jego alternatywna nazwa - cukier brzozowy). W jaki sposób wpływa na nasz organizm? Jego właściwości mogą was zaskoczyć.

1. Dla cukrzyków i osób na diecie

Wszystkie osoby odchudzające się z pewnością ucieszy informacja, że ksylitol ma aż o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier, dlatego też bez wyrzutów sumienia można stosować go w czasie diety. Ponadto, substancja ta nie powoduje skokowego wzrostu glukozy i insuliny we krwi, dlatego też jest bezpieczna dla diabetyków.

Co ważne, cukier brzozowy nie zmienia smaku potraw, ani nie nadaje im żadnego posmaku. Bez przeszkód możemy dosładzać nim zarówno napoje, jak i różnego rodzaju desery. Wyjątek stanowią ciasta drożdżowe, które do wyrośnięcia potrzebują zwykłego cukru.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Osoby stosujące długotrwałe kuracje antybiotykowe lub sterydowe bardzo często zmagają się z różnego rodzaju chorobami grzybicznymi. Jak się okazuje, stosowanie ksylitolu może być jednym ze sposobów poradzenia sobie z tym problemem. Cukier brzozowy nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, przez co wytwarza w jelitach środowisko niesprzyjające rozwojowi chorobotwórczych drożdży.

Pobierz aplikację smaker

Naukowcom udało się udowodnić, że ksylitol w bardzo dużym stopniu podnosi przyswajalność wapnia i magnezu, a tym samym pozytywnie wpływa na stan naszych kości. Dzięki tej substancji zahamowany zostaje proces zmniejszania się gęstości kości. Z tego względu ksylitol powinien znaleźć się w diecie osób starszych oraz cierpiących na osteoporozę.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Cukier brzozowy powinien stać się obowiązkową pozycją w diecie osób cierpiących na zgagę, nadkwasotę lub chorobę wrzodową. Ksylitol, w przeciwieństwie do zwykłego cukru, daje odczyn zasadowy. W ten sposób pomaga on zwalczać bakterię Helicobakter pylori, która w znacznym stopniu odpowiada za te nieprzyjemne przypadłości.

Pobierz aplikację smaker

Ksylitol posiada silne właściwości antybakteryjne, dlatego powstrzymuje namnażanie drobnoustrojów i bakterii w jamie ustnej oraz przywraca prawidłowe pH śliny. Dzięki tym właściwościom, cukier brzozowy zapobiega próchnicy, paradontozie i zapaleniu dziąseł. Pomaga również zapomnieć o nieprzyjemnym oddechu i problemach wywołanych przez kandydozę.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Sos koperkowy

Dzisiaj smaczny , prosty w przygotowaniu sos koperkowy, który przygotowałam d...

Odsłon: 130

15 min
2
Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 323

30 min
6
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 2505

30 min
12
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze przepisy na marynaty do różnych rodzajów mięs. Propozycje na grilla

Idealne mięso na grilla musi być soczyste, aromatyczne i miękkie. Niezależnie od tego, czy planujemy przygotować karkówkę, piersi z kurczaka, czy ż...

2
Ewa gotuje Wiosenne potrawy Ewy Wachowicz

W 509. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”, prowadząca zaprezentowała widzom wspaniałe pomysły na lekkie wiosenne dania. Podzieliła się przep...

0
Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0