5 intrygujących faktów o chrzanie

Chrzan pochodzi z rodziny kapustowatych, czyli tej samej, co rzeżucha, rzodkiewka i oczywiście kapusta. Rzadko doceniamy jego prozdrowotne właściwości. Zobaczmy 5 z nich!

123RF.COM/PICSEL


W Szwajcarii, Francji i Holandii to warzywo jest oficjalnie zarejestrowane jako lek! W Polsce chrzan pospolity został uwzględniony na liście roślin, które mogą być wykorzystywane do produkcji suplementów diety, opracowanej przez zespół ekspertów Polskiego Komitetu Zielarskiego oraz Katedry i Zakładu Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Nie powinno nas to dziwić, gdyż…


Chrzan zwalcza raka

Chrzan w badaniach in vitro wykazał właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne. Oznacza to, że zapobiega mutacjom i utlenianiu w komórkach. Był w stanie także "wymiatać" wolne rodniki, przyczyniające się do utleniania i uszkadzania komórek. Właściwości antyrodnikowe chrzan zawdzięcza różnym antyoksydantom, m.in. flawonoidom i glukozynolanom, które wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju raka piersi, płuc, żołądka i prostaty. Najprawdopodobniej dzieje się tak za sprawą produktów hydrolizy glukozynolanów – izotiocyjanianów i związków indolowych.

Według badań, chrzan może być skuteczniejszym lekiem zmniejszającym ryzyko raka niż brokuły.


Zobacz przepis na chrzan Babci Marii. Kliknij!

chrzan


Chrzan chroni przed infekcjami

Starty chrzan zwalcza bakterie i grzyby, zmniejszając tym samym ryzyko zatrucia pokarmowego. A to dzięki substancji nadającej mu ostry smak - izotiocyjanianinowi allilu. Ta substancja znajduje się także w japońskim chrzanie - wasabi.

Chrzan chroni przed infekcjami także w inny sposób. Jako bogata bomba witaminowa dostarcza organizmowi witamin (A, B, C) oraz minerałów (wapnia, potasu, fosforu).A jak wiadomo - im zdrowszy organizm, tym większa odporność. Ilość witaminy C w chrzanie (120 mg/g) jest większa niż w rzeżusze (79 mg/g), pietruszce (100 mg/g), kalafiorze (70 mg/g), szpinaku (55 mg/g) i truskawkach (60 mg/g).


Chrzan wspomaga trawienie

Nasza tradycja rozsądnie wybiera chrzan do wielkanocnego obżarstwa. Ta roślina pobudza soki trawienne i reguluje proces trawienia, także potraw ciężkostrawnych: tłustych czy smażonych. Świetnie działa także po fakcie, kiedy cierpimy na niestrawność.


Chrzan odkwasza organizm

Organizm zostaje zakwaszony wskutek objadania się tłustymi potrawami, co zwykle ma miejsce w czasie świąt. Chrzan jest wtedy niezastąpiony.


Chrzan oczyszcza nos

O tym wiedzą chyba wszyscy, którzy próbowali jeść to ostre warzywo wtedy, kiedy mieli katar. Przy odpowiedniej ilości spożytego chrzanu, zatkany nos błyskawicznie przestaje być problemem. Dzieje się tak wskutek mocnych olejków eterycznych, które zawiera to warzywo.

Należy jednak pamiętać, że mimo swoich zalet, chrzan nie jest polecany wszystkim. Nie powinny go jeść osoby z zespołem jelita nadwrażliwego, dzieci do 3. roku życia oraz kobiety w ciąży. Składniki chrzanu, szczególnie spożywane w nadmiernych ilościach, mogą mieć efekt toksyczny i drażniący.


10 szokujących faktów o jajkach. Kliknij!

jajka i rzeżucha

Zobacz też: Wielkanocne dekoracje DIYJak udekorować wielkanocny stół?

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Naohide Kinae, Hideki Masuda, Il Shik Shin, Michiyo Furugori, Kayoko Shimoi "Functional properties of wasabi and horseradish" [w:] "BioFactors"
"Lista roślin, z których surowce lub ich przetwory mogą być składnikami suplementów diety" [w:] Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2013, s. 146-156
Wolski, T., Kalisz, O., Gerkowicz, M., Smorawski, M. "Rola i znaczenie antyoksydantów w medycynie ze szczególnym uwzględnieniem chorób oczu" [w:] Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2007, s. 82-90
Hayes, J. D., Kelleher, M.O., Eggleston, I.M. "The cancer chemopreventive actions of phytochemicals derived from glucosinolates" [w:] " European Journal of Nutrition" (2008) nr 47 (Suppl 2):73–88

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 33

60 min
2
>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

5