5 pomysłów na niedzielny obiad

Niedzielny obiad to wyjątkowa moment w całym tygodniu, która daje wytchnienie, umożliwia spotkanie z najbliższymi i niespieszne delektowanie się spokojem, dobrym towarzystwem i świetnym jedzeniem. Takie chwile bowiem wymagają wyjątkowych potraw i ciekawych tematów do długich rozmów.

Oto pięć łatwych przepisów na obiad dla całej rodziny, które nie przysporzą wam problemów i pozwolą cieszyć się dużą ilością wolnego czasu. Oto dania, które wymagają niewiele pracy i gwarantują sukces w kuchni.

1. Bitki wołowe w sosie grzybowym

Ten obiad zrobi się praktycznie sam. Wystarczy, że przygotujesz składniki, ustawisz odpowiednią moc palnika i oddasz się relaksowi.

Składniki:

  • 500g wołowiny zrazowej
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • pół szklanki suszonych grzybów (borowiki, prawdziwki)
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

1. Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw do zmięknięcia.

2. Wołowinę pokrój w poprzek włókien na półcentymetrowe plastry i rozbij tłuczkiem na cienkie płaty.

3. Usmaż szybko z każdej strony na roztopionym maśle. Odłóż na talerz.

4. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek, rozbite ziele angielskie i rozmaryn. Dodaj mięso i grzyby (nie wylewaj wody).

5. Całość zalej wodą z grzybów i uzupełnij gorącą wodą tak, aby mięso było przykryte w całości.

6. Duś na małym ogniu przez 2 godziny.

7. W kubku połącz mąkę pszenną (ok. 1 łyżka) z zimną wodą (ok. 60ml). Wlej do mięsa i zagęść sos. Zagotuj.

8. Podawaj z pure ziemniaczanym lub kaszą i surówką.

Stary, włoski przepis znakomicie sprawdzi się w niedzielne popołudnie, kiedy wraz z całą rodziną macie ochotę na leniwy dzień z opowieściami przywiezionymi z podróży i oglądaniem zdjęć.

Składniki:

  • kwadratowy kawałek łaty wołowej ok. 800g
  • 8 cienkich plastrów gotowanej włoskiej szynki
  • 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
  • garść świeżych liści posiekanej szałwii
  • listki z 8 gałązek tymianku
  • 100g posiekanych zielonych oliwek bez pestek i nadzienia
  • 8 filecików anchois
  • pół szklanki tartego sera pecorino
  • ⅓ szklanki pszennej bułki tartej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

1. Łatę rozetnij na pół w poprzek zostawiając margines bez krojenia i otwórz jak książkę. Delikatniej rozbij mięso tłuczkiem, aby miało równą grubość. Przypraw solą i pieprzem. Na mięsie rozłóż plastry szynki.

2. W misce wymieszaj czosnek, posiekane oliwki i fileciki anchois, starty ser, bułkę tartą, sok z cytryny, oliwę i zioła.

3. Masę rozsmaruj na szynce zostawiając wolny pas ok. 5 cm szerokości.

4. Zwiń łatę z nadzieniem w kierunku nieposmarowanej nadzieniem strony tworząc roladę. Obwiąż nicią kuchenną lub użyj wykałaczek albo metalowych szpilek.

5. Piekarnik nagrzej do 180°C.

6. Roladę obsmaż na patelni z każdej strony do uzyskania brązowej skorupki.

7. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut. Termometr wbity w mięso po tym czasie powinien wskazywać ok. 75°C. Tak przygotowane mięso będzie średnio krwiste.

8. Przełóż mięso na deskę i nakryj folią aluminiową. Odstaw na 15 minut.

9. Krój w plastry o grubości ok. 1,5cm.

10. Podawaj z sałatą albo cykorią i pure ziemniaczanym.

Klasyk ponad klasyki. Sprawdzony przez nasze babcie i mamy z powrotem zagląda do kuchni przypominając o najlepszych na świecie obiadach z dzieciństwa. Jeśli jesteście sentymentalni i chcecie sprawić przyjemność najbliższym, przygotujcie soczystego kurczaka z chrupiącą skórką. Najlepiej wybierzcie ekologicznego.

Składniki:

  • kurczak ekologiczny (ok. 2kg)
  • 3 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 cienkich plasterków słoniny
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

1. Kurczaka natrzyj solą dokładnie z zewnątrz i od środka. Odstaw na 15 minut.

2. Przyprawy wsyp do moździerza i utrzyj.

3. Masło rozpuść i dodaj mieszankę przypraw.

4. Do środka kurczaka włóż pokrojone w ćwiartki cebule i obrane z łupinek ząbki czosnku. Dorzuć słoninę. Zaszyj kurczaka lub wykorzystaj długie szpilki do mięsa.

5. Nogi kurczaka zwiąż dociskając do korpusu. To samo zrób ze skrzydełkami i szyjką.

6. Kurczaka ułóż w pozycji z nogami do góry na blaszce z kratką (kratkę możesz zastąpić ułożonymi w poprzek przekrojonymi na pół marchewkami).

7. Posmaruj masłem wymieszanym z przyprawami.

8. Na blaszkę wlej ok. 150ml wody.

9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 2 godziny (termoobieg).

10. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200°C i piecz jeszcze przez 15 minut do uzyskania wspaniale chrupiącej skórki.

11. Międzyczasie polewaj kurczaka kilkakrotnie wodą lub sokiem z dna blaszki.

*Kurczaka piecz w zależności od jego wagi: 1,5kg=1,5h, 2kg=2h, 2,5kg=2,5h.

 

Danie jednej z najbardziej słynnych gotujących kobiet w historii - Julii Child, które przenosi do pachnącej lawendą i świeżymi bagietkami Francji. Jeśli macie ochotę na rozgrzewający, sycący obiad przesycony warzywno-winnym aromatem przygotujcie boeuf bourguignon.

Składniki:

  • 20dag wędzonego boczku
  • 1kg wołowiny (pręga, karczek, rozbratel)
  • 3 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 3 szalotki
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 500ml młodego czerwonego wina np. Chianti
  • 500ml bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 10 małych pieczarek
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzej do 230°C.

2. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek i wsyp do dużego żaroodpornego naczynia.

3. Oczyszczoną z błon wołowinę pokrój w grubą kostkę o boku ok. 4cm.

4. Posyp delikatnie mąką i smaż partiami na tłuszczu wytopionym z boczku z dodatkiem masła aż do zbrązowienia z każdej strony. Wołowinę smaż partiami na dużym ogniu. Jeśli wrzucisz wszystko na patelnię na jeden raz wołowina ugotuje się.

5. Kolejne partie obsmażonej wołowiny wkładaj do naczynia z boczkiem.

6. Na tłuszcz pozostały po smażeniu wrzuć pokrojone w talarki marchewki i posiekaną w pióra cebulę. Smaż przez ok. 5 minut i dodaj do naczynia z mięsem.

7. Całość delikatnie oprósz solą, pieprzem.

8. Wstaw naczynie bez przykrycia do piekarnika na 15 minut.

9. Zmniejsz temperaturę do 160°C.

10. Wyjmij naczynie z piekarnika i dodaj wino oraz bulion tak, aby zakryły mięso. Dodaj przecier pomidorowy, rozgniecione ząbki czosnku, zioła. Przykryj naczynie, wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 3 godziny.

11. Po 2 godzinach dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki.

12. Danie jest gotowe kiedy widelec łatwo wchodzi w mięso.

13. Podawaj z bagietką i masłem.

Danie jednej z najbardziej słynnych gotujących kobiet w historii - Julii Child, które przenosi do pachnącej lawendą i świeżymi bagietkami Francji. Jeśli macie ochotę na rozgrzewający, sycący obiad przesycony warzywno-winnym aromatem przygotujcie boeuf bourguignon.

Składniki:

  • 600g polędwicy wołowej (lub inny kawałek mięsa wołowego)
  • 6 pieczarek portobello lub 10 zwykłych
  • 2 cebule
  • 5 ogórków konserwowych
  • 500ml bulionu
  • 60ml białego wytrawnego wina
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1,5 łyżki papryki wędzonej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzej do 230°C.

2. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek i wsyp do dużego żaroodpornego naczynia.

3. Oczyszczoną z błon wołowinę pokrój w grubą kostkę o boku ok. 4cm.

4. Posyp delikatnie mąką i smaż partiami na tłuszczu wytopionym z boczku z dodatkiem masła aż do zbrązowienia z każdej strony. Wołowinę smaż partiami na dużym ogniu. Jeśli wrzucisz wszystko na patelnię na jeden raz wołowina ugotuje się.

5. Kolejne partie obsmażonej wołowiny wkładaj do naczynia z boczkiem.

6. Na tłuszcz pozostały po smażeniu wrzuć pokrojone w talarki marchewki i posiekaną w pióra cebulę. Smaż przez ok. 5 minut i dodaj do naczynia z mięsem.

7. Całość delikatnie oprósz solą, pieprzem.

8. Wstaw naczynie bez przykrycia do piekarnika na 15 minut.

9. Zmniejsz temperaturę do 160°C.

10. Wyjmij naczynie z piekarnika i dodaj wino oraz bulion tak, aby zakryły mięso. Dodaj przecier pomidorowy, rozgniecione ząbki czosnku, zioła. Przykryj naczynie, wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 3 godziny.

11. Po 2 godzinach dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki.

12. Danie jest gotowe kiedy widelec łatwo wchodzi w mięso.

13. Podawaj z bagietką i masłem.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 913

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1530

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4