6 pomysłów na szybkie potrawy z makaronu

Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do przygotowania dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron.

Co zrobić z makaronu? | Fot.123RF/Picsel

Fot. 123RF/Picsel

Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest. Dobrze ugotowany makaron, podany ze zdrowym, lekkim sosem, w żaden sposób nie zaszkodzi naszej sylwetce. Mało tego! Dzięki niemu, możemy dostarczyć naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi; potas, fosfor, żelazo, miedź, cynk oraz mangan. Ponadto, makaron jest źródłem witamin B1 i B3 - odpowiedzialnych za poprawę pamięci i wspomaganie układu nerwowego - a także witaminy PP, która poprawia metabolizm oraz stan włosów i paznokci.

Aby przygotowane przez nas danie miało jeszcze mniej kalorii, możemy wykorzystać w nim makaron razowy lub ryżowy. Powinniśmy również zrezygnować z sosów tworzonych na bazie masła lub śmietany. Smaczną alternatywą dla nich będzie prosty sos pomidorowy, pesto lub świeże warzywa.

Chcąc ugotować zdrowy i smaczny makaron, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. 100 gram makaronu powinniśmy gotować w litrze wody - w tym celu najlepiej jest wykorzystać duży, szeroki garnek. Do wody nie dodajemy oliwy - nie wpływa to znacząco na smak dania, ani nie zapobiega sklejaniu się makaronu, może za to utrudnić wchłanianie się sosu.

Makaron wrzucamy tylko i wyłącznie do wrzącej i osolonej wody. Czas jaki jest potrzebny na jego ugotowanie zależy od rodzaju pasty. Świeży makaron gotujemy zaledwie 3-4 minuty, natomiast ten suszony, od 8 do 12 minut. Nieco więcej czasu potrzebuje makaron z pełnego ziarna.

Po odcedzeniu nie powinniśmy przelewać makaronu zimną wodą. W ten sposób spłukujemy z niego skrobię, przez co sos będzie z niego spływać. Jedynym wyjątkiem jest przeznaczenie makaronu na sałatkę - wówczas możemy przelać go wodą.

Makaron powinniśmy odcedzać kiedy jest al dente, czyli lekko twardy. Jeżeli ma być jeszcze podgrzewany na patelni z sosem, powinniśmy to zrobić chwilę wcześniej. Pamiętajmy również, aby nie przesadzić z ilością sosu - makaron powinien być nim tylko lekko pokryty, nie może w nim pływać.

Jeśli chcecie przygotować szybki obiad, makaron będzie doskonałym rozwiązaniem. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.

1. Pizza makaronowa

Pizza makaronowa

Fot. Alepysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie domowej pizzy może być bardzo pracochłonne. W końcu nie zawsze mamy czas, aby zagniatać ciasto i czekać aż wyrośnie. Wówczas warto sięgnąć po ten przepis. Wykorzystanie makaronu, znacząco skraca czas przygotowania, a efekt jest równie smaczny, co w przypadku tradycyjnej pizzy.

2. Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Miłośnicy krewetek powinni zapamiętać ten przepis. Wystarczy zaledwie kilka składników, by w krótkim czasie przygotować obiad, który zadowoli nawet wybrednych smakoszy.

3. Pomidorowe spaghetti bez mięsa

Pomidorowe spaghetti bez mięsa

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli do tej pory sądziliście, że dania wegetariańskie nie są sycące, nasza użytkowniczka udowodni wam, że jest inaczej. Szybki i tani przepis, który powinien znać każdy.

4. Sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Taka sałatka doskonale sprawdzi się jako obiad do pracy. Możecie również ją przygotować, gdy odwiedzą was niezapowiedziani goście. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby zaskoczyć bliskich pysznym posiłkiem.

5. Makaron z łososiem i groszkiem

Makaron z łososiem i groszkiem

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Łosoś i groszek to doskonały duet. W przypadku tego przepisu, świetnie sprawdzi się zarówno łosoś świeży, jak i wędzony. Możecie również eksperymentować z różnymi rodzajami ryb. Efekt z pewnością pozytywnie was zaskoczy.

6. Zapiekanka makaronowa z szynką

Zapiekanka makaronowa z szynką

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gdy macie naprawdę mało czasu na przygotowanie obiadu, zapiekanka zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Wystarczy wymieszać ulubione składniki, a resztę pracy wykona za was piekarnik.

Zobacz też: Jak ugotować dobry rosół? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 899

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1530

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4