7 błyskawicznych pyszności z mikrofalówki

Kuchenka mikrofalowa wcale nie musi służyć jedynie jako szybki „podgrzewacz” gotowych, mocno przetworzonych (a co za tym idzie – niezdrowych) produktów. Za pomocą mikrofal można także gotować i piec!

W mikrofalówce można przyrządzić zdrowy obiad, a nawet upiec ciasto! / fot. 123rf.com


Dania z mikrofali wcale nie są niezdrowe! Czasem nawet są lepsze niż dania „tradycyjne" z patelni czy piekarnika. Jak to możliwe? Do potraw z mikrofalówki nie trzeba dodawać tłuszczu, nie trzeba też korzystać z wody do gotowania (do wody „uciekają" witaminy i minerały). Warzywa z mikrofalówki są soczyste i nie tracą koloru ani smaku.


Słodkości: Ciasto z kubka


Obecnie furorę robią ciasta jednoporcjowe, przyrządzane błyskawicznie w kubku i podgrzewane w mikrofali. Są nie tylko dziecinnie proste do zrobienia, ale też pyszne!


5-minutowy przepis na ciasto w kubku. Kliknij!
ciasto z kubka

 

Śniadanie: Dyniowa owsianka


Dania z mikrofali to nie tylko smaczne, ale kaloryczne ciasta. Mikrofalowe pyszności mogą być nawet bardzo zdrowe. Poniżej przepis na pyszne i zdrowe śniadanie: dyniową owsiankę.

 

Składniki:
- szklanka błyskawicznych płatków owsianych
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki dyniowego pureé (miąższ dyni bez pestek trzeba wcześniej upiec w kawałkach w folii i zmiksować blenderem lub kupić gotowe, mrożone pureé),
- łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu.


Owsianka krok po kroku:
Krok 1. Wymieszaj mleko z płatkami w miseczce odpowiedniej do mikrofalówki i podgrzewaj przez 1-2 minuty na wysokich obrotach.
Krok 2. Dodaj mleka lub płatków, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję i podgrzewaj przez kolejne 1/2 minuty.
Krok 3. Dodaj dyniowe pureé i przyprawy, wymieszaj i podgrzewaj przez 20 sekund.

 

Obiad z kubka: „tradycyjny" mac and cheese


Mac and cheese, czyli makaron z serem, to jedna z najbardziej popularnych potraw w krajach anglojęzycznych. Poniżej przepis na szybką wersję mini tego przysmaku.


Składniki:
- szklanka makaronu,
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 3/4 szklanki mleka 1%,
- 3/4 szklanki tartego sera (np. cheddar).


Mac and cheese krok po kroku:
Krok 1. Zalej makaron wodą i podgrzewaj w mikrofalówce przez 2 minuty.
Krok 2. Wymieszaj i włącz znowu na 2 minuty. Jeśli woda się nie wygotuje, powtórz jeszcze raz. Jeśli po wygotowaniu wody makaron nadal jest twardy, dodaj jeszcze trochę wody i włącz na kolejną minutę.
Krok 3. Wyjmij makaron z mikrofalówki i dodaj do niego mleko i ser. Włóż do mikrofalówki jeszcze na minutę. Wymieszaj.


Uwaga! Najlepiej gotować w dużej misce, bo woda może wykipieć!


Obiad: „Pieczone" ziemniaczki


Pieczone ziemniaki to pyszny dodatek do obiadu. Nie zawsze jednak jest czas na czekanie, aż upieką się w piekarniku. W mikrofalówce można przyrządzić je w 10 minut.

 

Składniki:
- 2 ziemniaki,
- masło czosnkowe.

 

Ziemniaki z mikrofali krok po kroku:
Krok 1. Ziemniaki pozostaw w skórce, dokładnie je umyj i wytrzyj papierowym ręcznikiem.
Krok 2. Ponacinaj u góry w kilku miejscach (to bardzo ważne, bo bez nacięć wybuchną w kuchence!).
Krok 3. Podgrzewaj ziemniaki na najwyższych obrotach około 10 minut, ale śledź, co się dzieje w środku. Możesz przerywać gotowanie, aby sprawdzić, czy są już miękkie.
Krok 4. Wyjmij je z kuchenki, rozetnij wzdłuż na górze i ostrożnie (gorące!) uciśnij od góry, aby skórka się rozeszła na boki. W środek włóż odrobinę masełka czosnkowego i daj mu chwilę, aby się roztopiło.


Aby osiągnąć chrupiącą skórkę, trzeba niestety skorzystać z piekarnika, ale po uprzednim ugotowaniu w mikrofalówce, wystarczy nasmarować ziemniaki oliwą i włożyć do piekarnika na 5-10 minut w 120 st. C.


Filet kokosowo-migdałowy z mikrofali. Kliknij!
filet z mikrofali

 

Pyszna ciekawostka: "Pieczone" jabłka


W mikrofalówce można przyrządzić także pyszne, nadziewane jabłka.

 

Składniki:
- jabłko,
- łyżeczka brązowego cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżeczka masła.


Nadziewane jabłka krok po kroku:
Krok 1. Wytnij ogryzek jabłka, pozostawiając spód.
Krok 2. W miseczce zmieszaj cukier z cynamonem i gałką muszkatołową i wsyp mieszankę do jabłka.
Krok 3. Na wierzch połóż łyżeczkę masła.
Krok 4. Włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj papierem do pieczenia i podgrzewaj 3-4 minuty.
Krok 5. Po 3 minutach sprawdź, czy jabłko jest miękkie.

 


Z mikrofalówki dobrze smakują również zupy i potrawki, a także potrawy z ryb i warzywa.

 

Książka kucharska: Przepisy na dania z mikrofalówki. Kliknij!
Mikrofalówka nie musi kojarzyć się z podgrzewaniem gotowych dań. Wypróbuj przepisy na pieczenie i gotowanie w mikrofalówce!

 

Środki ostrożności przy gotowaniu w mikrofali


Danie z mikrofalówki robi się szybko, ale nie można ich jeść od razu po wyjęciu z kuchenki. Niestety, mikrofale mają to do siebie, że podgrzewają nierówno i w jednym miejscu danie będzie chłodne, a w innymi bardzo, bardzo gorące. Trzeba też uważać na podgrzane do wysokich temperatur pojemniki. Z wyjęciem potrawy najlepiej odczekać kilka minut. Po wyjęciu jeszcze przemieszać danie (jeśli potrawa jest płynna) i też chwilę odczekać.


Naczynia do gotowania w kuchence powinny być szklane lub plastikowe, przeznaczone do stosowania w mikrofalówce.


Czego lepiej nie wkładać do mikrofalówki?


Całkowicie zakazane są jajka w skorupkach - po prostu wybuchną po podgrzaniu. To samo dotyczy nieobranych ziemniaków (no, chyba, że ponacinamy skórkę). Wkładanie do kuchenki mikrofalowej ciasta francuskiego także skończy się klapą, gdyż ciasto będzie pozlepiane i zwyczajnie niesmaczne.


Mikrofalówka - 10 faktów, które musisz znać! Kliknij!


Tekst: Anna Wiśniewska/Smaker.pl


Mikrofalówka - prawdy i mity

Zdrowe dania dla dziecka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2