8 punktów na kulinarnej mapie Włoch

Odwiedziny w restauracjach, pizzeriach czy lodziarniach są nieodłącznie wpisane w podróż do słonecznej Italii. To tutaj zapach pomidorów konkuruje z nutą bazylii, a woń amaretto z aromatem cappuccino.

Każdy z włoskich regionów szczyci się oddzielną tradycją kulinarną, a niektóre z lokalnych przysmaków są znane na całym świecie.

Kampania - region pomidorów
To w tym regionie należy rozpocząć kulinarną wycieczkę po Włoszech. Tereny wokół Neapolu słyną z największych w kraju upraw i zakładów przetwórczych pomidorów. Pasta al pomodoro, spaghetti napoli, czy znana przystawka caprese to potrawy bazujące właśnie na tym czerwonym warzywie. Kampania jest też historyczną stolicą pizzy. Ponoć w 1889 roku na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej neapolitański piekarz przygotował pierwszą margheritę - z pomidorami, mozarellą i bazylią, przedstawiającymi barwy narodowe.

Piemont - kraina trufli
Aby skosztować wykwintnych specjałów Piemontu, najlepiej przyjechać tu jesienią. To wtedy w lasach u podnóża Alp rosną cenione przez kucharzy na całym świecie białe trufle. Przysmak regionu dodawany jest do makaronu, ryżu i serów. Lesiste tereny sprzyjają także polowaniom na dzikie zwierzęta i ptactwo. Dzięki temu w Piemoncie można się rozkoszować m. in. fagiano con funghi - bażantem z truflami i frittomisto - potrawą z kawałków mięsa i warzyw w cieście, smażonych na oliwie.

Lombardia - ryż zamiast makaronu
Może się wydawać, że w kuchni każdego Włocha prym wiodą makarony. Lombardia jest w tej kwestii dość specyficzna, bo jej mieszkańcy wolą ryż. Z okolic Mediolanu pochodzi klasyczne risotto Alla Milanese, przygotowywane z dodatkiem parmezanu i szafranu. Tereny słyną też z wyrobu gorgonzoli - krowiego sera z niebieską pleśnią, dojrzewającego od 2 do 3 miesięcy.

Trydent - na styku kultur
Położony w Górnej Adydze Trydent to region, w którym mieszkankę kulturową widać także na talerzu. Lokalna kuchnia najwięcej czerpie z tradycji austriacko-tyrolskiej. Jada się tu kiełbasę, kapustę i ziemniaki, a także gęste mączne zupy i knedle z boczkiem. Jako symbol kulinarny Trydentu śmiało można wskazać gnocchi - kluseczki z sera ricotta lub ziemniaków, podawane np. z sosem śmietanowym.

Emilia-Romania - ojczyzna tortellini
To tu dojrzewa jedna z najlepszych szynek na świecie - szynka parmeńska. Oprócz Parmy na uwagę zasługuje też stolica regionu Bolonia. Miasto słynie z produkcji doskonałych makaronów, mortadeli i twardego parmezanu - parmigiano reggiano.

Lacjum - targi z karczochami
Żaden z regionów nie ma tak bogatej tradycji kulinarnej jak ten. Do historycznego imperium przyjeżdżali kucharze z różnych stron świata, przywożąc nowe produkty i przepisy. Popisowym daniem w Lacjum są karczochy na sposób rzymski pieczone z miętą, oliwą i bułką tartą. Z okolic Rzymu pochodzi też tradycyjne spaghetti alla carbonara.

Toskania - kraina pachnąca pieczywem
Świeży chleb bez dodatku soli jest najważniejszym elementem większości posiłków w Toskanii. Z pieczywa przyrządza się małe tosty crostini i bruschettę. Odzwierciedleniem prostoty toskańskiej kuchni jest regionalne danie pinzimonio - miska krojonych warzyw i chleb z czosnkiem i oliwą. Według jednej z legend w jednym z miast regionu - Sienie powstało tiramisu. Deser pierwszy raz został ponoć przygotowany przez cukierników na cześć władcy Kosmy III Medyceusza. Połączenie biszkoptów, amaretto i mascarpone miało przedstawiać cechy księcia Toskanii - majestatyczność i prostotę.

Sycylia - wyspa słodkości
Wyspa niektórym kojarzy się wyłącznie z mafią, ale warto przełamać stereotyp i wybrać się na kulturową podróż po Sycylii. Chcąc zakosztować tutejszej kuchni należy przygotować się na połączenie tradycji włoskiej, arabskiej i greckiej. Typowe potrawy śródziemnomorskiej wyspy to cùscusu robiony na bazie ryb a także caponata i arancini di riso. Caponata to podsmażone z octem, cukrem i oliwą bakłażany, seler naciowy, cebula i pomidory. Ostatnie z dań to smażone kulki z ryżu, warzyw i mięsa w panierce. Sycylijczycy uwielbiają bardzo słodkie desery. Jednym z tradycyjnych słodyczy jest semifreddo - schłodzony torcik oblany czekoladą, przypominający lody.

Artykuł powstał we współpracy z pyszne.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 61

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2