Akademia krojenia Fiskars

Każdego dnia w kuchni wykonujemy wiele różnych zadań. Od cięcia przez filetowanie aż do porcjowania czy szatkowania wszystko związane jest z jednym narzędziem – NOŻEM.

Akademia krojenia Fiskars to praktyczny przewodnik po rodzajach noży!

Dzięki szerokiej gamie produktów Fiskars do każdej czynności możemy dobrać odpowiednią wielkość i elastyczność ostrza, dzięki czemu wykonywane zadanie będzie nie tylko łatwiejsze, ale i bezpieczniejsze. W zależności od produktu, który będziemy kroić, jego wielkości, tekstury czy kształtu warto dobrać nóż tak by praca z produktem spożywczym była wygodna.

Noże do warzyw i owoców charakteryzują krótkie ostrza. W zależności czy zależy nam na szatkowaniu, skrobaniu czy obieraniu powinniśmy wybrać najwygodnieszy dla nas nóż. Gdy planujemy np. obieranie okrągłych warzyw lub owoców takich jak jabłka czy ziemniaki warto wybrać nóż do obierania, zagięty - będzie on bardziej precyzyjny. Pamiętajmy też
o produktach o śliskiej skórce np. pomidorach - aby bez problemu pokroić takie warzywa warto sięgnąć po ząbkowane ostrze jak w nożu Functional Form do pomidorów.

Nóż do chleba powinien mieć długie i ząbkowane ostrze żeby w łatwy i delikatny sposób przeciąć chrupiącą skórkę każdego rodzaju pieczywa. Uzupełnieniem linii noży do pieczywa jest poręczna szpatułka do smarowania przy użyciu której można rozsmarować serek na kromce. Delikatne ząbki na ostrzu ułatwią również porcjowanie masła.

W każdym domu niezbędny jest nóż szefa kuchni. Jest on wyposażony w szerokie ostrze dzięki czemu idealnie nadaje się do szatkowania, krojenia oraz porcjowania mięsa i warzyw. W zależności od wielkości przygotowywanych produktów możemy wybrać nóż szefa kuchni 20 cm, 15 cm, 12 cm lub nóż szefa kuchni typu azjatyckiego o lżejszym ostrzu.

Podczas porcjowania ryby i mięsa bardzo ważna jest długość i grubość ostrza. Noże z tej grupy muszą precyzyjnie przeciąć produkty o delikatnej strukturze nie niszcząc jej. Ważne jest aby cięcia były wykonywane przy użyciu jak najmniejszej ilości ruchów by nie poszarpać przygotowywanych kawałków dlatego noże do mięsa i noże do ryb mają długie (od 20 do 24 cm!) i elastyczne ostrza.

By cięło się lepiej!
Gdy pokochamy już konkretny rodzaj noża nie chcemy by się nam zniszczył, co za tym idzie musimy dbać o jego ostrość. Dzięki specjalnym ostrzałkom Fiskars w łatwy i szybki sposób możemy zadbać o ostrza naszych noży

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2