Do góry

Domowe porady

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi

Sekret dobrych pierogów tkwi w cieście

1) Przesiej mąkę na stolnicę, stół, blat gdzie Ci wygodniej robić.
2) w czajniku zagotuj wodę, odczekaj chwilę.
3) W mące zrób dołek i wlej wrzątek. Wyrób ciasto. Jeżeli jest za sypkie dolej więcej wody.
Ma mieć trochę wilgotną i lepką konsystencję.
4) Jeżeli klei się do rąk oprósz ręce w mące i wyrabiaj.
5) Nie podsypuj stolnicy obficie mąką. Lekko oprósz.
6) Nie syp mąki na ciasto podczas wałkowania, ponieważ będziesz mieć trudności ze sklejaniem.
7) Kawałki ciasta których nie używasz, czyli odpady z wycinania włóż pod szklaną miskę aby zapobiec wysychaniu.
8) Przygotuj ręce do sklejania, czyli opłuch i osusz.
9) Wodę do gotowania posól

Autor: ciacho50

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 1251

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 15 stycznia Nie używam wody gorącej , a letnią i dodaję odrobinę oleju. Jest super elastyczne :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 27 grudnia 2016 Podobnie robię, tylko dodaję łyżkę masła. Ciasto jest mega delikatne <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń