Do góry

Domowe porady

Przechowywanie pieczywa - 7 porad

Może się przydać

1. Chleb powinniśmy przechowywać w płóciennym woreczku, a nie w torebce foliowej.
2. Przynajmniej raz na tydzień pojemnik na pieczywo należy przetrzeć wodą z octem, dzięki temu chleb nie będzie pleśniał.
3. Chleb będzie dłużej świeższy jeśli do pojemnika włożymy jabłko.
4. Świeże bułki można zamrozić. Jeśli chcemy je odgrzać wystarczy, że zwilżymy powierzchnię wodą, a potem włożymy do rozgrzanego piekarnika.
5. Pieczywo tostowe powinniśmy przechowywać w lodówce, nie będzie wtedy pleśnieć.
6. Powierzchnia przekrojonego chleba zachowa dłużej świeżość jeśli przykryjemy ją wilgotnym papierem pergaminowym.
7. Aby posmarować masłem pieczywo chrupkie należy podłożyć pod spód drugą kromkę, wtedy wierzchnia się nie połamie.


Autor: Justitako

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1014

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń