"Bake Off..." - przepis na śniadanie Tomka

W czwartym odcinku programu uczestnicy mieli za zadanie przygotować śniadanie w słodkiej i wytrawnej wersji. Zobaczcie, jak z tym zadaniem poradził sobie Tomek.

Fot. materiały partnera

Scones

 

  • 75 g sera koziego dojrzewającego
  • 35 g suszonych pomidorów (bez zalewy)
  • 70 g mieszanki pestek (dynia, orzeszki pinii, słonecznik)
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek pietruszki
  • 280 g mąki + trochę do posypania
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 85 ml zimnego mleka
  • 2 jajka
  • 125 g zimnego masła
  • crème double lub kwaśna śmietana kremowa (do dekoracji)
  • pęczek świeżego szczawiku zajęczego

 

Nagrzać piekarnik do 200°C (175°C z termoobiegiem) i przygotować blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Pestki uprażyć na patelni bez tłuszczu, a następnie schłodzić.

Ser rozdrobnić i wymieszać z pokrojonymi w paski pomidorami, pestkami oraz ziołami.

Wymieszać suche składniki. Zmiksować zimne mleko i jajka. Do mieszanki suchych składników dodać zimne masło i wymieszać szybko rękami na „klumpiaste" kawałki.

Powstałą masę wymieszać z mlekiem i jajkami, dodać mieszankę serową. Mieszać krótko, do momentu aż powstanie ciasto. Z ciasta na stolnicy uformować placek o grubości ok. 2 cm. Wyciąć krążki ok. 6 cm i położyć na blachę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.

Wyjąć i ostudzić na kratce. Podać z crème double i szczawikiem zajęczym.

Babeczki

 

  • 400 g mąki krupczatki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru + dodatkowo do posypania babeczek
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 100 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 400 g świeżego bądź mrożonego szpinaku
  • crème double lub kwaśna śmietana kremowa (do dekoracji)
  • 200 g poziomek
  • 500 ml soku brzozowego

 

Piekarnik nagrzać do 180°C. Wymieszać razem mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, tymianek i płatki migdałowe. Dodać miód, olej i mleko, a następnie zmiksować na gładką masę. Na koniec połączyć ze szpinakiem.

Włożyć babeczki do natłuszczonych foremek i posypać każdą odrobiną cukru. Włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut. Wyjąc, ostudzić, udekorować kleksem z ubitej śmietany i poziomkami. Podawać w towarzystwie soku brzozowego.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2