Baked Alaska - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Baked Alaska to słynny deser, który przygotowuje się na bazie mrożonych kremów obłożonych włoską bezą. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich wykwintnym smakołykiem, koniecznie wypróbujcie przepis Krzysztofa Ilnickiego.

Biszkopt Othello
150 g białko
60 g cukier kryształ
75 g skrobia kukurydziana
100 g żółtko
40 g cukier kryształ
75 g mąka pszenna T-450

Ubić bezę francuską i dodać skrobię. Ręcznie rozmieszać żółtka z cukrem. Połączyć z bezą. Delikatnie wmieszać mąkę, a następnie piec na blasze. Wyciąć dysk w rozmiarze formy.

Parfait limonkowe
3 szt. liść kafiru
80 g śmietanka 36%
20 g żółtko
10 g cukier kryształ
65 g sok z limonki
20 g masa żelatynowa
140 g beza włoska

Przygotować krem angielski z podgrzanej wcześniej z liśćmi kafiru śmietany. Dodać żelatynę i sok z limonki. Ubić mikserem ręcznym. Odstawić i przygotować parfait mango. Gdy będzie gotowa, dodać bezę włoską.

Parfait mango
2 szt. trawa cytrynowa
100 g purée mango
15 g masa żelatynowa
120 g beza włoska
100 g śmietanka 36%

Dnem garnka zmiażdżyć końcówki trawy cytrynowej. Zalać pulpą z mango i podgrzać do ok. 60C. Dodać masę żelatynową. Przygotować bezę włoską. Gdy będzie gotowa, dodać ją, a następnie ubitą śmietanę.

Beza włoska
woda
150 g białko
240 g cukier kryształ
10 g ok z limonki

Do garnka wsypać cukier i delikatnie zakryć wodą. Zagotować syrop cukrowy do 119 st. C i zalać ubijane białka. Ubijać do wystudzenia. Pod koniec procesu dodać sok z limonki. Dodać bezę do parfait. Nadmiar bezy pozostawić w mikserze na wolnych obrotach do momentu dalszego użycia.

Montaż 1
Wylać parfait limonkowe do formy wyłożonej folią spożywczą i posypać posiekaną brzoskwinią. Wylać parfait mango i delikatnie zamieszać, tworząc efekt marmurkowy. Zamknąć dyskiem biszkoptu. Zamrozić szokowo.

Beza szwajcarska
100 g białko
180 g cukier kryształ
10 g sok z limonki

Połączyć cukier i białko w misce i podgrzewać na parze do uzyskania 60C. Przenieść do miksera i ubić do sztywności. Pod koniec procesu ubijania dodać sok z limonki.

Montaż 2
Wyjąć deser z formy i pokryć szprycą z bezy szwajcarskiej. Opalić palnikiem, posypać świeżo startą skórką limonki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 22577

60 min
29
Ciasta Pyszne ciasto JEŻ

Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...

Odsłon: 215

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

5
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4