Bardzo Dobre Maniery z pierwszą siecią restauracji

Ułożenie sztućców w krzyż po skończonym posiłku w lokalach, które przyłączyły się do akcji Bardzo Dobre Maniery, to sygnał że chcemy przekazać symboliczne 5 zł na niedożywione dzieci. Ganesh to pierwsza sieć restauracji, która przyłączyła się do tej akcji.

Logo akcji Bardzo Dobre Maniery w restauracji Ganesh w Warszawie.        Fot. Materiały prasowe


Ganesh jako pierwsza sieć restauracji przyłącza się do inicjatywy PCK Bardzo Dobre Maniery. Licząca osiem lokali sieć wprowadzi nowy sposób ułożenia sztućców we wszystkich swoich restauracjach: trzech w Warszawie, dwóch w Łodzi i po jednej w Krakowie, Gdańsku oraz Płocku. W sumie Bardzo Dobre Maniery wspiera 37 lokali w 18 miejscowościach.


Od rodziców dla dzieci

Restauracje Ganesh to miejsca prorodzinne, w których dba się o różnego typu udogodnienia dla najmłodszych. - Mamy nadzieję, że rodzice, którzy tak chętnie przychodzą do nas ze swoimi pociechami, równie ochoczo będą wspierali dzieci, które najbardziej tego potrzebują. Liczymy zresztą na wsparcie akcji ze strony wszystkich naszych gości, nie tylko rodziców, dla których troska o dobro dzieci jest sprawą oczywistą - mówi Tapinder Sharma, założyciel sieci indyjskich restauracji Ganesh.

- Niedożywienie dzieci w Polsce jest zjawiskiem, które w ogóle nie powinno mieć miejsca, a już na pewno nie na taką skalę, jak wygląda to obecnie. Mamy nadzieję, że w ślad za Ganeshem pójdą wkrótce także i inne sieci restauracji, również te największe. W takiej sprawie powinniśmy bowiem łączyć swoje siły, bo tylko w ten sposób nasza pomoc ma szansę być naprawdę efektywna - dodaje.

- Bardzo się cieszymy, że Ganesh zdecydował się wesprzeć Bardzo Dobre Maniery. Jest to pierwsza sieć restauracji, w której lokalach będzie można przekazywać symboliczne 5 zł na ciepłe posiłki dla dzieci. Liczba restauracji, które przyłączają się do inicjatywy rośnie, klienci rekomendują na Facebooku nowe miejsca, co jest dla nas sygnałem, że Bardzo Dobre Maniery mogą na stałe zagościć w społecznej świadomości. Więcej Bardzo Dobrych Restauracji, to więcej posiłków, które Polski Czerwony Krzyż może ufundować dzieciom z potrzebujących rodzin - mówi Agata Szczotka-Sarna specjalistka ds. promocji w PCK.


ganesh i znaczki bardzo dobre maniery

Logo akcji w restauracji Ganesh w Gdańsku.      Fot. Materiały prasowe


Jak to działa?

Bardzo Dobre Maniery to inicjatywa mająca na celu walkę z niedożywieniem wśród dzieci - ich liczbę szacuje się na 700 tys. Akcja opiera się o zasady restauracyjnego savoir vivre'u. Ułożenie sztućców w krzyż przypominający znak PCK po skończonym posiłku, w lokalach, które przyłączyły się do Bardzo Dobrych Manier, to sygnał że za pośrednictwem restauracji chcemy przekazać symboliczne 5 zł. Środki trafiają do PCK, a stamtąd między innymi do wybranych stołówek szkolnych i świetlic. Klient restauracji otrzymuje do podpisu deklarację-cegiełkę, a wraz z nią pewność, że wpłata zostanie w całości przeznaczona na odpowiedni cel.


Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2