Wyłoniliśmy laureatów I tygodnia konkursu!

Zakończyliśmy pierwszy tydzień konkursu na zdjęcie, którego królem jest makaron Barilla!

Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas propozycje na przepyszne dania z makaronem w roli głównej. Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Justyny W. z Poznania. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Marta R. z Wrocławia (zobacz przepis), Pani Katarzyna K. z Krakowa (zobacz przepis), Pani Aneta P. ze Słupska (zobacz przepis) oraz Pan Sławomir S. z Bydgoszczy (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!


Przepis Pani Justyny W. z Poznania: Jesienny makaron Barilla z gulaszem z podrobów drobiowych

Potrzebne będą:

300 g makaronu Barilla Casarecce Siciliane
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka nasion słonecznika
majeranek
sól
pieprz

Marynata:

2 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu
chili /płatki i mielone/
sól
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
majeranek
2 ząbki czosnku /przeciśnięte przez praskę/
pieprz czarny
suszone pomidory (kruszone, suszone płatki)

Gulasz:

400 g żołądków drobiowych
400 g serc drobiowych
250 ml przecieru pomidorowego
250 ml soku jabłkowego lub cydru
1 cebula czerwona
1 papryka
1 jabłko
3 śliwki
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Podroby dokładnie myję i oczyszczam. Mieszam składniki marynaty do połączenia. Dodaję podroby, mieszam do dokładnego pokrycia. Owijam miskę folią, wkładam do lodówki na minimum 2-3 godziny (można na noc).

2. Do garnka z grubym dnem nalewam sok jabłkowy i przecier pomidorowy. Przekładam zamarynowane mięso wraz z marynatą. Zagotowuję. Zmniejszam moc palnika do minimum i duszę około 1,5 godziny. W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki dania.

3. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam chwilę cebulę. Zasypuję cukrem brązowym i karmelizuję.

4. Paprykę myję i oczyszczam. Kroję w słupki średniej wielkości. Dodaję do cebuli i podsmażam. Dolewam wodę i duszę.

5. Jabłko obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję w kostkę.

6. Owoce dodaję do warzyw na patelni. Duszę około 10 minut. Odstawiam na bok.

7. W dużym garnku zagotowuję wodę. Lekko ją solę. Wrzucam makaron Barilla Casarecce Siciliane. Gotuję 9 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzam /pozostawiam pół szklanki wody z gotowania/ i przelewam zimną wodą do całkowitego schłodzenia.

8. Po upływie 1,5 godziny duszenia dodaję duszone na patelni owoce i warzywa. Duszę wszystko razem około 30-40 minut.

9. Pod koniec tego czasu rozgrzewam na patelni oliwę. Przeciskam czosnek przez praskę, dodaję pestki dyni i słonecznika. Podsmażam chwilę. Przekładam makaron. Mieszam dokładnie i podsmażam, do ugrzania makaronu. Podlewam delikatnie wodą z gotowania makaronu. Pod koniec smażenia przyprawiam solą, pieprzem i majerankiem.

10 Na duży talerz nakładam porcję makaronu Barilla. Na środek wlewam jesienny gulasz. Ozdabiam kleksem jogurtu lub śmietany i nitkami chili.

Smacznego!


Zobacz zwycięski przepis Pani Marty R. z Wrocławia, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 299

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 102

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4