Barszcz czerwony

W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz.

Barszcz czerwony na INTERIA.TV.

Składniki na ok. 4 l barszczu:

  • 3 kg podłużnych buraków
  • 1 korzeń selera
  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 3 cebule
  • 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta)
  • 5 suszonych prawdziwków
  • 4 - 6 wędzonych węgierek
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liski laurowe
  • 0,5 l zakwasu z buraków
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pierz

 

Przygotowanie:

1 kg buraków myjemy i układamy na blasze do pieczenia. Przykrywamy folią lub papierem do pieczenia i pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180˚C.

Pozostałe buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do bardzo dużego garnka, w którym będziemy gotować barszcz.

Wszystkie jarzyny myjemy i obieramy. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Jarzyny kroimy w plasterki i razem z grzybami, śliwkami oraz czosnkiem wkładamy do garnka i zalewamy całość ok. 4 l zimnej wody, tak by warzywa były przykryte. Dodajemy ziele, pieprz w ziarnach, liście laurowe i 1 łyżkę soli i bardzo powoli zagotowujemy.

Gdy wywar zawrze po raz pierwszy, od razu skręcamy ogień na mały i trzymamy wywar na bardzo wolnym ogniu, starając się nie doprowadzać do wrzenia. Tak gotujemy wywar ok. 40 - 50 minut. Powolne gotowanie gwarantuje piękny purpurowy, nasycony kolor i głęboki smak barszczu. Kiedy buraki w wywarze zmiękną, odstawiamy barszcz do wystygnięcia. Zimny przelewamy przez sito i dokładamy starte na tarce, obrane wcześniej upieczone buraki.

Upieczone buraki dodadzą barszczowi jeszcze ze więcej koloru i wzbogacą jego smak. Taki wywar odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej odstawiamy na kolejny dzień. Tuż przed podaniem, odcedzamy z barszczu starte buraki i zagotowujemy wywar bardzo powoli. Na koniec zakwaszamy kiszonym barszczem i doprawiamy majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2