Bufetowa Pawlowa - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Krzysztof Ilnicki postawił przed uczestnikami programu nie lada wyzwanie. Poprosił ich o przygotowanie mini bez, które doskonale sprawdzą się jako deser na przyjęcia. Oto przepis, z którym musieli się zmierzyć uczestnicy.

Beza

  • 195 g białka
  • 5 g octu z białego wina
  • 360 g cukru
  • 45 g wrzątku

Odmierzyć białka, ocet i cukier, a następnie przygotować z nich bezę francuską ręcznym mikserem. Gdy beza się usztywni, dodać wrzątek. Ubijać jeszcze kilka minut. Przenieść bezę do worka z okrągłą tylką. Szprycować do ringu metalowego o średnicy 3-4 cm, który nada jej kształt. (Metalowy ring zanurzyć w ciepłej wodzie. Postawić na blasze i do jego wnętrza wyszprycować bezę. Zdjąć ring). Czynność powtórzyć minimum 20 razy. Piec w temperaturze 110°C z termoobiegiem i uchylonymi drzwiami.

Masa żelatynowa

  • 20 g żelatyny proszkowa 180 bloom
  • 100 g woda

Zalać żelatynę zimną wodą. Gdy napęcznieje, upłynnić.

Crème diplomat

  • 65 g purée malinowego
  • 65 g purée z czarnej porzeczki
  • 65 g purée jagoda
  • 40 g śmietanki 36%
  • 30 g cukru
  • 30 g żółtka
  • 10 g skrobii kukurydzianej
  • 10 g masy żelatynowej
  • 185 g śmietanki 36%

Przygotować klasyczny budyń z pierwszych 7 składników. Dodać masę żelatynową. Gdy wystygnie, połączyć z napowietrzoną śmietaną.

Krem mascarpone

  • 300 g śmietanki 36%
  • 1 szt. laski wanilii
  • 55 g cukru
  • 22 g masy żelatynowej
  • 250 g mascarpone

Zagotować część śmietanki z wanilią i cukrem. Dodać masę żelatynową i resztę śmietanki. Schłodzić w lodówce. Gdy temperatura osiągnie 5°C, ubić razem z mascarpone.

Sos do pipety

  • 200 g purée z malin
  • 2 g agaru
  • nalewka malinowa

Zagotować purée z agarem. Gdy wystygnie, zblendować do gładkości. Przetrzeć przez gęste sito. Dodać nalewkę według uznania. Napełnić sosem pipety.

Montaż:

Napełnić bezy kremem diplomat. Na wierzchu udekorować kremem mascarpone, świeżymi owocami i pipetą z sosem.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka rzodkiewkowa wiosenna

Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...

Odsłon: 381

30 min
4
Ciasta Babka wielkanocna

Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...

Odsłon: 3555

30 min
8
Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 1014

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4