Cała prawda o syropie glukozowo-fruktozowym

Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy?

Fot. 123RF.COM/PICSEL


W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków.


Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór fruktozy, glukozy oraz wyższych sacharydów. Używany jest w przemyśle spożywczym jako substancja słodząca. Popularność tego syropu wynika przede wszystkim z ceny oraz wygody używania. Syrop glukozowo-fruktozowy jest cieczą w przeciwieństwie do zwykłego cukru, czyli sacharozy. Charakteryzuje się lepszą wilgotnością, małą tendencją do krystalizacji oraz niskim kosztem związanym z produkcją.


Stewia bardziej szkodliwa od cukru? Kliknij!

stewia


Czy faktycznie szkodzi?

Syrop glukozowo-fruktozowy spożywany raz na jakiś czas nie jest szkodliwy, jednak jeśli jemy go codziennie, to wówczas stanowi bardzo poważny problem dla organizmu - jest jedną z przyczyn otyłości i cukrzycy. Pamiętajmy jednak, że cukier w nadmiarze będzie wywoływał podobne skutki.

Jeszcze kilka lat temu uważano, że fruktoza ma pozytywny wpływ na organizm oraz że może stanowić alternatywę cukru dla cukrzyków, ze względu na niski indeks glikemiczny. Uważano również, że jej wielką zaletą jest to, iż jest słodsza niż zwykła sacharoza, więc można jej dodawać dużo mniej, aby uzyskać słodki smak. I tak fruktoza cieszyła się bardzo dużą popularnością, do momentu gdy na światło dzienne nie wyszły negatywne skutki jej spożywania.

Syrop glukozowo-fruktozowy jest zwykłym węglowodanem prostym, który nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych, a do tego powoduje spadek wrażliwości na leptynę - hormon odpowiedzialny za uczucie sytości. Czyli: Nadal jesteśmy głodni, bo nasz mózg nie wie, że już się najedliśmy. Podczas trawienia fruktoza szybciej podlega procesom metabolicznym, ze względu na "szybsze" trawienie - omija pewien proces biochemiczny, któremu ulega glukoza. Fruktoza szybko przedostaje się do wątroby, przez co powoduje większą syntezę kwasów tłuszczowych oraz powoduje zwiększenie wydalania lipoprotein małej gęstości, czyli tak zwanego VLDL, który jest później przemieniany w tzw. "zły cholesterol".


O co chodzi z tym cholesterolem? Kliknij!

cholesterol


Fruktoza wpływa na powstawanie problemów takich jak: zwiększenie apetytu, insulinooporność, zaburzenia gospodarki lipidowej, otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze oraz zespół metaboliczny. Fruktoza spożywana nawet w niedużych ilościach skłania organizm do wytwarzania tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicach narządów wewnętrznych. Syrop glukozowo-fruktozowy powoduje zwiększenie poziomu cholesterolu oraz ryzyka powstawania zakrzepów. Wypłukuje z organizmu minerały takie jak chrom, miedź i magnez, przez co powstaje problem w produkcji elastyny i kolagenu, co z kolei może prowadzić do problemów z sercem i nerkami.


dodaj przepisZnasz przepisy na zdrowe i pyszne dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Uwaga na "Bez cukru"!

Obecnie w Polsce syrop glukozowo-fruktozowy nie jest używany na masową skalę tak jak w Stanach Zjednoczonych. Jednak w przeciągu kilku lat wzrosła ilość produktów, do których jest dodawany. Szczególnie, że jeśli zamiast cukru producent doda do produktu syropu, to na etykiecie może spokojnie napisać "Bez cukru!" lub "0 proc. cukru!".


Gdzie może być syrop?

Najczęściej syrop jest dodawany do:

- napojów owocowych, gazowanych, niegazowanych,
- napojów izotonicznych,
- napojów energetycznych,
- soków owocowych,
- lodów,
- dżemów, galaretek, deserów, kompotów,
- konserw rybnych,
- jogurtów owocowych, maślanek,
- pieczywa o długim okresie trwałości,
- wyrobów cukierniczych,
- ketchupu,
- musztardy.


Jak go unikać?

Przede wszystkim trzeba zwracać uwagę na etykiety na produktach. Syrop glukozowo-fruktozowy łatwo wypatrzyć wśród innych składników, bo nie ma alternatywnych nazw czy oznaczeń "E". Czasem producenci oferują dwa rodzaje produktu - z cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym - wtedy na opakowaniu jest taka lub podobna informacja: "cukier (A) lub cukier glukozowo-fruktozowy (B) (patrz kod na opakowaniu)". Niestety, trzeba wtedy szukać nadruku z odpowiednim kodem, aby dowiedzieć się, co tak naprawdę jest dodane do naszego jedzenia.

Dobrze jest zrezygnować z jogurtów owocowych (lub o smaku owocowym!) - można kupić zwykły jogurt naturalny, który jest dużo tańszy od smakowych odpowiedników i w domu dodać do niego świeże lub suszone owoce. Mamy wtedy gwarancję, że będzie zdrowiej.

 

 


Napoje smakowe są bardzo kaloryczne i zawierają w sobie dużo substancji słodzących, przez co również dobrze jest z nich zrezygnować. W upalne dni słodkie napoje powodują jeszcze większe pragnienie - dużo lepiej pić zwykłą wodę, która lepiej nawadnia i nie pozostawia poczucia pragnienia.

Niestety, producenci różnych produktów spożywczych stawiają na niski koszt produkcji niż na jakość oferowanych towarów, dlatego idąc na zakupy należy się zastanowić - czy faktycznie lepiej jest kupić tańszy produkt, czy produkt, który będzie po prostu zdrowszy.

Dodatkowo należy zwracać uwagę na produkty podawane dzieciom - powinny one unikać bezwzględnie syropu glukozowo-fruktozowego.


Jakie właściwości ma miód? Kliknij!

miód

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Desery Tarta sernikowa

Kruche ciasto, masa serowa, a wszystko wykończone białą czekoladą. To jest p...

Odsłon: 86

60 min
3
60 min
3

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4