Cały świat w zapiekance!

Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę.

Fot. 123RF/Picsel

Uniwersalny, szybki i smaczny pomysł na obiad.


Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne warstwy żółtym serem. Fritaty z kolei powstają częściej na patelni, gdzie dowolną ilość i dowolne rodzaje składników zalewamy rozkłóconymi ze śmietaną lub kroplą mleka jajkami. Wysmażamy takie danie jak omlet, a wierzch podpiekamy w piekarniku.

 

Za co lubimy zapiekanki?

Powód pierwszy

Prostota wykonania. Jeśli mamy dobry przepis na zapiekankę postępujemy zgodnie z instrukcjami, które zazwyczaj ograniczają się do pokrojenia składników na kawałki, ułożenia ich warstwami oraz zasypania serem. Jeśli nie mamy pomysłu, to w zasadzie postępujemy tak samo, kroimy na kawałki to, co mamy pod ręką, układamy i zasypujemy serem. Do takiej zapiekanki możemy włożyć niemal wszystko - nawet resztki z poprzedniego obiadu lub co tylko zalega w naszej lodówce. Zapiekanki są zatem nie tylko proste w wykonaniu, ale i ekonomiczne.

 

Powód drugi
Zmywanie. Klasyczny obiad wymaga wykorzystanie przynajmniej dwóch, trzech naczyń. W jednym garnku gotujemy makaron, ziemniaki, czy ryż. Na patelni smażymy kotlety, a w kolejnym rondlu robimy sos. Zapiekanka wymaga użycia jednego naczynia - żaroodpornej formy. Obiad to zmycie 4 talerzy, 8 sztućców, 2 garnków i jednej patelni. Zapiekanka to zmycie talerzy, sztućców i jednego naczynia. Bilans zmywania wypada zatem na korzyść zapiekanek!

 

Powód trzeci
Czas. Jakby na to nie patrzeć większość zapiekanek robimy w 30-40 minut. Wracamy do prostoty - pokrojenie składników i ułożenie to góra 10 minut, w których jeszcze zdążymy sprzątnąć blat. Następne 30 minut to zapiekanie, a to praktycznie robi się samo.

 

Powód czwarty
Zdrowie. Dziś niemal każdy zwraca uwagę na zdrowe potrawy. Najlepiej gdyby odchudzały, dbały o młody wygląd, piękną skórę, dobry wzrok i chroniły przed rakiem. Zapiekanki potrafią to wszystko, pod warunkiem, że zadbamy o odpowiedni dobór składników. Przede wszystkim jednak zapiekanie ma jedną prozdrowotną zaletę. Z naczynia nic nie ucieka, a to znaczy, że wszystkie bogate w witaminy i składniki odżywcze soki zostaną w daniu.


Powód piąty
Smak. Nie wiemy jak to działa, ale zrumienione, gorące danie z przypieczonym serem zawsze smakuje lepiej niż zwykły obiad. Już sam sposób podania sprawia, że zaostrza nam się apetyt. Dymiące forma z zapiekanką, delikatnie chrupiący wierzch pękający pod ostrzem noża, ciągnący się ser przy nakładaniu, aromat składników... to po prostu musi smakować dobrze. I smakuje, zarówno w chwili podania, na zimno, jak i odgrzane na drugi dzień w pracy. A przekona się o tym każdy, kto wypróbuje choćby jeden z poniższych przepisów.

 

 

Zapiekanka warzywna. Kliknij!

 

Zapiekanka z boczkiem. Kliknij!

 

Zapiekanka chlebowa z patelni. Kliknij!

 

Chcesz gotować jak Nigella Lawson. Magda Gessler lub Gordon Ramsey? Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania grzybek zwyczajny

Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...

Odsłon: 59

wszystkie
2
15 min
6
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

2
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1