Chałka waniliowo-czekoladowa

Przepis techniczny Michała Brysia z piątego odcinka programu "Bake off - Ale Ciacho!"

Nagrzać piekarnik do 190C.

Oba rodzaje ciast robić równolegle.

Ciasto czekoladowe

 

  • 280g mąki typ 500
  • 30g  kakao
  • 3 g drożdży GOLD
  • Ok 120 g wody
  • 60g żółtek
  • 30g oleju z pestek winogron
  • 30g cukru
  • 5g drobnej soli morskiej
  • Zrehydrować drożdże w 50g wody.

 

Przesiać mąkę z kakao. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem soli.

Wymieszać składniki ( jeszcze nie zagniatać). Dodać sól i zagnieść ciasto.

Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godziny. W tym czasie ciasto złożyć raz po pierwszych 30 minutach. Zostawić na kolejne 30 – 40 minut .

Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe kęsy. odstawić na blacie pod przykryciem na około 15 minut.

Ciasto waniliowe

 

  • 300g mąki typ 500
  • 3 g drożdży GOLD
  • Ok 120 g wody
  • 60g żółtek
  • 30g oleju z pestek winogron
  • 30g cukru
  • 5g drobnej soli morskiej
  • 2 laski wanilii
  • Skórka z ½ cytryny

 

Zrehydrować drożdże w 50g wody.

Przesiać mąkę.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ziarenka wanilii i połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem soli. Wymieszać składniki ( jeszcze nie zagniatać). Dodać sól i zagnieść ciasto.

Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godziny. W tym czasie ciasto złożyć raz po pierwszych 30 minutach. Zostawić na kolejne 30 – 40 minut .

Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe kęsy i odstawić na blacie pod przykryciem na około 15 minut.

Smarówka

 

  • 1 jajo+ 1 żółtko.

 

Formowanie, wyrastanie i pieczenie

Rozciągnąć wszystkie 6 kul ciasta na małe prostokąty i zrolować każdy jak bagietkę do otrzymania 6 odpowiednio długich wałków ciasta

Ułożyć na blacie na przemiennie 6 wałków ciasta i połączyć wszystkie na górnym końcu zapleść chałkę w warkocz.

Posmarować jajkiem z żółtkiem. Odstawić na blasze z papierem pod przykryciem do wyrośnięcia na około 45-60 minut.

Po wyrośnięciu ponownie posmarować chałkę jajkiem z żółtkiem i włożyć ciasto do pieca.

Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 175 C i piec do momentu kiedy jasne ciasto uzyska złoty kolor.

Marmolada z mango

 

  • Mango
  • Cukierk
  • Skórka limonkowa
  • Sok limonkowy
  • wanilia

 

Przygotować marmoladę mango.

Orzechy laskowe w karmleu

 

  • Cukier
  • Orzechy laskowe

 

Przygotować karmel i zalać nim orzechy. Połupać karmel z orzechami i obsypać nimi chałkę.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 97

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1