Chleb pszenny na zakwasie z semoliną i czarnym sezamem

Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie.

Ciasto właściwe

160g semoliny
320g mąki
340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu
30g ciemnej melasy
4 g drożdży
10g drobnej soli morskiej
200g zakwasu
Semolina do obsypania łopaty do chleba
Czarny sezam do obtoczenia bochenka

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką.
Zmieszać ze sobą mąki.
W wodzie rozprowadzić drożdże i zaczyn. Wsypać mąki. Dodać melasę i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 2- 3 minut.
Po tym czasie dodać sól i wyrabiać dalej aż do pożądanej konsystencji i uelastycznienia glutenu. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie złożyć ciasto chwytając ciasto za „rogi" od dołu miski i zakładając je na górę ciasta . Zrobić tak z trzema rogami. Odstawić przykryte ciasto na 30 minut .
Proces powtórzyć jeszcze 2 razy co 30 minut i po trzeci złożeniu odstawić na 60 minut co łącznie daje czas pracy z ciastem 2.5 godziny.
Przełożyć ciasto na blat. Złożyć wstępnie ciasto zakładając na siebie rogi ciasta 3-4 razy. Zostawić pod przykryciem na blacie na ok 15 minut .
Po tym czasie zakładając na siebie rogi ciasta uformować okrągły bochenek i obtoczyć go dokładnie czarnym sezamem ze wszystkich stron i włożyć go do koszyka rozrostowego wysypanego mąką. Ciasto powinno garować około godziny w zależności od warunków atmosferycznych.
Po tym czasie wyłożyć ciasto z koszyka do nagrzanego garnka żeliwnego ( UWAGA: pracować w rękawicach! Garnek jest wrzący!),
Naciąć chleb żyletką lub nożyczkami. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na około 35 minut.
Po upływie tego czasu wyjąć chleb i przełożyć na łopatę a z niej bezpośrednio na kamień do pizzy i wypiekać aż do pożądanego koloru.

Krem czekoladowo-orzechowo-pistacjowy

Pasta orzechowow-pistacjowa

80g orzechów laskowych ( uprzednio uprażonych przez 15-20 minut w 190C , potem zetrzeć skórkę )
80g pistacji uprażonych na suchej patelni
95g cukru
10g wody
10g oleju pistacjowego
Szczypta drobnej soli morskiej

Z wody i cukru zrobić karmel.
Wylać go na uprażone orzechy bez skórki.
Wystudzić.
Zblendować na gładką masę dodając olej pistacjowy.

Krem

200g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
250g pasty orzechowo-pistacjowej (przepis powyżej)
10g kakao
50g oleju z orzechów pistacjowych
20g beurre noisette ( stopić masło w rondlu i podgrzewać aż do zbrązowienia i uzyskania orzechowego aromatu, nie spalić! )
15g masła kakaowego w proszku

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Pozostałe składniki zmiksować na gładką masą.
Połączyć z czekoladą.
Wychłodzić.
Przełożyć do słoika i udekorować orzechami i pistacjami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 111

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1