Churros według Anny - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna.

Churros
200 ml wody
100 g masła
1 łyżeczka cukru
200 g mąki
4 jaja (M)
1 łyżka spirytusu lub wódki
1 l oleju rzepakowego
6 łyżek cukru pudru z cynamonem i kardamonem

Sos czekoladowy
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
100 g gorzkiej czekolady
1 szczypta cynamonu

Frużelina śliwkowa
½ kg śliwek
1 łyżka wody
2-3 łyżki cukru (do smaku)
4 goździki
1 szczypta cynamonu
1 szczypta kardamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Podanie
1 garść pokruszonych orzechów włoskich

Churros
Wodę zagotować z masłem i cukrem. Doprowadzić do wrzenia i wsypać mąkę. Mieszać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Studzić przez 5 minut, następnie dodać po jednym jajku i zmiksować na najwyższych obrotach. Na koniec dodać łyżkę alkoholu. Olej podgrzać do temperatury 180°C i wycisnąć do niego ciasto (można robić dowolne kształty). Smażyć na złoty kolor. Wyjąć i obsypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem i kardamonem. Położyć na kratkę.

Sos czekoladowy
Śmietanę podgrzać, dodać masło, czekoladę i szczyptę cynamonu. Wymieszać.

Frużelina śliwkowa
Do garnka dodać pokrojone śliwki, wodę, cukier i przyprawy. Gotować do uzyskania gęstej konsystencji. Jeśli frużelina jest za rzadka, zagęścić ją rozpuszczoną w wodzie mąką ziemniaczaną.

Podanie
Churros podawać z sosem czekoladowym, frużeliną śliwkową oraz pokruszonymi orzechami włoskimi.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 134

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2