Co jeść po świętach?

W czasie świąt nie myślimy o tym, jak będzie wyglądać nasza sylwetka po dorocznym obżarstwie. Za to po świętach wizja nadmiarowych kilogramów sprawia, że wszyscy nagle chcą przechodzić na restrykcyjną dietę. A głodówka po świętach to najgorsze, co możemy wybrać. Co w takim razie robić?

Jak nie przytyć po świętach? / fot. 123rf.com

Oto kilka rad na spokojny powrót "do normalności" po świętach:

- Absolutnie nie wolno się głodzić! Układ trawienny i tak będzie obciążony trawieniem świątecznych smakołyków. Nie warto go dodatkowo męczyć i rozregulowywać, bo skończy się to nie tylko przybraniem na wadze (gwałtowne ograniczenie diety sprawia, że organizm próbuje magazynować energię za pomocą tłuszczu), ale też problemami żołądkowymi!

- Raczej nie należy wyjadać świątecznych przysmaków. Wyjątek stanowi barszczyk, który jest smaczny i zdrowy.

- Prawdziwy, świąteczny detox to przede wszystkim dużo płynów, najlepiej wody mineralnej lub niesłodzonej herbaty zielonej. Zielona herbata ma dodatkowo właściwości antyoksydacyjne i jest źródłem zdrowia i młodości.

- Aby dodatkowo odciążyć żołądek, warto częściej sięgać po potrawy płynne. Na śniadanie można wybrać jogurt, a na obiad zupę.

- Najlepszym sposobem na dietę jest rozsądne odżywanie, takie które pozwala na trawienie pokarmów w prawidłowym tempie. Aby to osiągnąć trzeba rozplanować w ciągu dnia 5 niewielkich posiłków i jeść je w określonych porach.

- Nie należy pomijać śniadania (ani żadnego innego posiłku). Jeśli organizm nie otrzymuje oczekiwanego pokarmu, przestawia się na tryb "odkładania". A tego właśnie chcemy uniknąć!

- Każda przekąska jest już uznawana za część posiłku. Lepiej więc nie podjadać przed obiadem czy po kolacji.

- Aby zmniejszyć zjadane porcje, można wypijać szklankę wody przed jedzeniem.

- Warto jeść małym widelczykiem czy łyżeczką - je się wtedy wolniej, a więc mniej (informacja z żołądka o najedzeniu ma czas na dojście do mózgu).

A jakie są Wasze sposoby na odżywanie po świętach?

Przeczytaj darmowy magazyn kulinarny z pomysłami na święta. Kliknij!

Darmowy magazyn kulinarny. Kliknij!

Tekst: Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 58

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2