Co należy wiedzieć o kwasie foliowym?

Kwas foliowy jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a skutki jego niedoborów mogą mieć fatalne konsekwencje.

Fot. 123RF/Picsel

Kwas foliowy należy do folianów, czyli witamin z grupy B, które rozpuszczają się w wodzie. Są one niezbędne w naprawie oraz prawidłowym funkcjonowaniu kwasów RNA i DNA.

Jak wskazują badania, działanie kwasu foliowego jest szczególnie istotne w okresie intensywnego wzrostu, czyli w życiu płodowym i niemowlęctwie. Dzieje się tak dlatego, iż foliany biorą udział podziale wszystkich komórek organizmu.

Co więcej, substancje te wspierają produkcję czerwonych krwinek, a co za tym idzie, zapobiegają występowaniu anemii. Są również niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek układu nerwowego.

Pobierz aplikację smaker

Dlaczego kwas foliowy jest niezbędny kobietom w ciąży?

Kwas foliowy uczestniczy we wszystkich procesach zachodzących w czasie ciąży, tj. w podziałach komórek czy wytwarzaniu krwinek czerwonych. W związku z tym, zapotrzebowanie na tę witaminę u ciężarnej wzrasta dwukrotnie.

Niedobór kwasu foliowego zarówno przed, jak i w pierwszych tygodniach ciąży, może być przyczyną niedorozwoju łożyska (co może skutkować poronieniem), a także rozwoju wad cewy nerwowej płodu. Zalicza się do nich m.in. bezmózgowie, bezczaszkowie, czy rozszczep kręgosłupa. Dlatego niezwykle ważnym jest, by suplementować kwas foliowy w szczególności przez kobiety w wieku rozrodczym.

Czym może grozić niedobór kwasu foliowego?

Niedobór folianów sprzyja występowaniu podwyższonego poziomu homocysteiny w surowicy krwi. Homocysteina zwana jest cholesterolem XXI wieku, ponieważ prowadzi do zmian miażdżycowych, które mogą stać się przyczyną wielu, poważnych schorzeń w tym udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego lub choroby niedokrwiennej serca.

Badania wykazały także, że zbyt rzadkie spożywanie kwasu foliowego może stać się przyczyną występowania białaczki oraz nowotworów płuc, piersi, szyjki macicy, jajników oraz jelita grubego.

Gdzie znaleźć kwas foliowy?

Ze względu na słabą biodostępność, kwas foliowy musi być dostarczany do organizmu z zewnątrz. Zalecana ilość dla dorosłej osoby to około 200 mg dziennie. Źródłem tej substancji mogą być drożdże, produkty nabiałowe, ziarna zbóż, mięso, warzywa liściaste, pomidory, buraki, rośliny strączkowe, słonecznik oraz orzechy. Właśnie z tego powodu zaleca się spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie.

Kwas foliowy jest wrażliwy na działanie temperatury (np. gotowanie, pieczenie lub duszenie), dlatego zaleca się jak najmniejsze przetwarzanie produktów w niego obfitujących. Warto wiedzieć, że syntetyczny kwas foliowy spożywany na czczo w postaci suplementów lub zawarty w fortyfikowanych produktach spożywczych przyswaja się niemalże w 100%.

Bardzo istotnym jest, abyśmy wraz z kwasem foliowym powinniśmy spożywali produkty bogate w żelazo, cynk, witaminę B12 oraz witaminę C. Substancje te zapewniają prawidłowe wykorzystanie folianów przez organizm.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Czym są fortyfikowane produkty spożywcze?

Fortyfikowane produkty spożywcze to te, które zostały specjalnie wzbogacone m.in. o kwas foliowy. Jak wskazują badania, działania takie przyniosły spektakularne efekty już w latach 90. Wtedy to w USA oraz Kanadzie wprowadzono obowiązek fortyfikowania mąki i produktów zbożowych kwasem foliowym. Podobnie zadziałano w Chile oraz, na zasadzie dobrowolności, w Australii.

Efektywność fortyfikacji okazała się niebywale wysoka, ponieważ zaobserwowano znaczny spadek stężenia homocysteiny we krwi obywateli tych państw. W krajach tych oraz zmalała również częstość występowania wad cewy nerwowej.

W Polsce proces ten wciąż nie jest obowiązkowy, a w związku z tym niewiele artykułów jest fortyfikowanych. Na rodzimym rynku dostępnych jest się około 160 takich produktów. Najczęściej w foliany wzbogacane bywają są produkty zbożowe, soki, napoje oraz słodycze.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 49

30 min
5
Przetwory Wiosenne ogórki małosolne

Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...

Odsłon: 49

15 min
3
Ciasta Małpia chatka

Małpia chatka to szybkie i pyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Ale prz...

Odsłon: 4463

60 min
5
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 150

>60 min
4
Ciasta Szarlotka na cieście francuskim

Błyskawiczna szarlotka z kilku prostych składników. Wystarczy arkusz ciasta f...

Odsłon: 2111

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7