Co warto wiedzieć o nasionach chia?

Za sprawą wszechobecnej mody na superfoods, do naszych sklepów trafiło wiele nieco egzotycznych produktów, które zaliczamy do tej grupy. Jednym z nich są nasiona chia. Co powinniśmy o nich wiedzieć? W jaki sposób wykorzystywać je w kuchni?

Superżywność ma uczynić nas superzdrowymi. Do tej kategorii produktów zaliczamy owoce i warzywa, które zawierają w sobie niezwykle dużo różnego rodzaju substancji odżywczych, doskonale wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. W tym gronie znajdzie się zarówno swojski czosnek, jak i nieco bardziej egzotyczne jagody goji, spirulina, czy też właśnie nasiona chia. Te ostatnie powinny was szczególnie zainteresować, gdyż doskonale smakują, pięknie wyglądają i są zaskakująco zdrowe. Jeśli wciąż nie jesteście przekonani czy warto włączyć je do swojej diety, oto dziewięc powodów, które rozwieją wasze wątpliwości.

1. Cenne źródło błonnika

Błonnik to niezwykle istotny element naszej diety. Powinny pamiętać o nim przede wszystkim osoby odchudzające się oraz sportowcy. Dzięki błonnikowi nasz układ trawienny działa zdecydowanie szybciej i sprawniej. Co więcej, substancja ta odpowiada za przedłużenie uczucia sytości, dzięki czemu możemy uniknąć podjadania między posiłkami. Warto zapamiętać, że aż 40% nasion chia to właśnie błonnik, co czyni je jednym z najlepszych, naturalnych źródeł tej substancji.

W 100 gramach nasion chia znajdziemy dwa razy więcej wapnia niż w szklance mleka. Wbrew powszechnemu mniemaniu, spożywanie odpowiedniej ilości tego pierwiastka nie jest dla nas istotne tylko w okresie dorastania. Dzięki niemu nasze kości będą mocne i mniej podatne na złamania. Wprowadzenie do diety niepozornych ziarenek chia, pozwoli nam zapewnić sobie stałe źródło wapnia. Ponadto, będziemy dostarczać do naszego organizmu także sporą dawkę fosforu, który również odpowiada za mocne zęby i kości.

 

 

Wszystkie osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami, powinny zaprzyjaźnić się z nasionami chia, gdyż mogą one znacząco ułatwić nam tę walkę. Wszystko to za sprawą zawartego w nich błonnika, który pęcznieje w naszym żołądku, podtrzymując na długo uczucie sytości. Dodatkowo, błonnik poprawia perystaltykę jelit i przyśpiesza nasz metabolizm, co również może mieć bardzo duże znaczenie podczas odchudzania. Warto również wiedzieć, że nasiona chia zawierają w sobie łatwo przyswajalne białka, które mogą przyczynić się do zmniejszenia apetytu, a tym samym ograniczenia liczby spożywanych kalorii.

 

 

Jak pewnie dobrze wiecie, nie każdy tłuszcz musi być naszym wrogiem. Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, zawierają w sobie bardzo dużo zdrowego tłuszczu, pod postacią kwasów tłuszczowych Omega-3. Stanowią one aż 63% masy nasion chia, co czyni je jednym z najlepszych, znanych nam źródeł tej substancji. Kwasy tłuszczowe wpływają bardzo pozytywnie na pracę nasze organizmu - stymulują pracę mózgu, wzroku oraz dbają o dobrą kondycję naszego serca. O Omega-3 powinny pamiętać przede wszystkim kobiety w ciąży, gdyż kwasy te zapewniają prawidłowy rozwój płodu.

 

 

Mamy również doskonałą wiadomość dla osób, chcących poprawić swoją pamięć i koncentrację. Nasiona chia pomogą nam uporać się z tym problemem, gdyż zawarte w nich substancje odżywcze wspomagają pracę naszego mózgu i ułatwiają skupianie się. Codzienna porcja chia przyda się szczególnie studentom, uczniom oraz osobom pracującym umysłowo. Badacze udowodnili również, iż kwasy tłuszczowe zawarte w nasionach chia, mogą łagodzić objawy choroby Alzheimera oraz demencji u osób starszych.

 

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Ciasta Ciasto Mleczna Kanapka

Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...

Odsłon: 1828

30 min
10
>60 min
55

Polecane artykuły

Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3