Co zrobić z wkładami filtrującymi wodę?

Co zrobić z wkładami filtrującymi wodę?

Fot. materiały prasowe

Firma BRITA Polska właśnie startuje z nowym projektem zbierania filtrów pochodzących z gospodarstwa domowego. Niepotrzebne wkłady możesz wyrzucić do specjalnych pojemników rozstawionych w wybranych sklepach w kilku miastach. Dzięki temu pozbędziesz się nietypowego odpadu w sposób wygodny i bezpieczny dla środowiska.

Gdzie wyrzucić filtr?

Jeśli zamiast wody butelkowanej, pijesz przefiltrowaną kranówkę, to na pewno zdajesz sobie sprawę z tego, że raz na miesiąc musisz wymienić filtr w dzbanku. Zastanawiasz się, gdzie go wyrzucić? Firma BRITA oferuje specjalne pojemniki, do których można wyrzucać zużyte filtry.

- Od ponad dziesięciu lat w celach recyklingowych zbieramy wkłady wykorzystywane w gastronomii. Teraz wychodzimy z pomysłem zbierania zużytych filtrów z gospodarstw domowych. Wielu z nas w swoich domach korzysta z dzbanków filtrujących wodę kranową i nie wie, co zrobić ze zużytym wkładami. Zamiast wyrzucać je do odpadów komunalnych prosimy o umieszczanie ich w naszych koszach. Trafią one do specjalnego zakładu recyklingowego w Niemczech. Segregacja i recykling to bardzo ważny krok w budowaniu dobrych nawyków ekologicznych. - wyjaśnia Tomasz Zawora, Dyrektor Generalny BRITA Polska.

Lokalizację koszy można sprawdzić na stronie BRITA: https://www.brita.pl/ciekawostki/w-trosce-o-nature/lokalna-zbiorka. Producent obiecuje, że pojemników do filtrów będzie przybywać, a firma jeszcze bardziej będzie zachęcała do świadomości dbania o środowisko.

Firma odpowiedzialna społecznie

BRITA, to firma, która od początku swojego istnienia konsekwentnie stara się minimalizować negatywny wpływ na środowisko naturalne, w każdym obszarze swojej działalności. Dla producenta filtrów szczególnie ważne jest staranne korzystanie z zasobów naturalnych i unikanie odpadów, dlatego w 1992 roku stworzyła program recyklingu wkładów filtrujących.

Obecnie w zakładzie recyklingowym w Taunusstein powtórnemu przetwarzaniu poddawane są zarówno filtry z branży gastronomicznej jak i z gospodarstw domowych, a większość pojedynczych komponentów zostaje użyta powtórnie - wewnętrznie albo zewnętrznie. Plastik z obudowy filtrów, w formie granulatu, przekazywany jest do innych firm produkujących wyroby plastikowe, a węgiel aktywny oddawany jest dostawcom, którzy go oczyszczają i wykorzystują do filtracji np. w oczyszczalniach ścieków. Z kolei wymiennik jonowy jest regenerowany i ponownie wykorzystywany do produkcji filtrów.

Zbieranie zużytych wkładów odbywa się w wielu krajach europejskich takich jak: Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Belgia i Holandia.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 123

>60 min
3
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

5
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2