Czas na wolne gotowanie

Gotowanie to sztuka. Umożliwia tworzenie dań za sprawą doboru składników oraz łączenia smaków przy akompaniamencie odpowiednich narzędzi. Jednym z nich są wolnowary, które pozwalają na przygotowanie potraw o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Urządzenia tego typu posiadają również szereg innych istotnych zalet, dzięki którym nawet dania dobrze nam znane dostarczą nam nowych doznań kulinarnych i walorów odżywczych.

Fot. materiały prasowe

Moda na gotowanie już dawno zatoczyła szerokie kręgi. Każdy, kto posiada kucharską pasję poszukuje nowych smaków, kompozycji oraz narzędzi. W poszukiwaniu tych ostatnich niekiedy cofamy się w czasie. Dokładnie tak jest w przypadku slowcookingu i wolnowarów, które po raz pierwszy zyskały na popularności w latach 70. XX w. Pozwalają one m.in. na poddanie składników potrawy długotrwałej obróbce termicznej w stosunkowo niskiej temperaturze (70-90° C). Gotowanie w stylu wolnym posiada szereg zalet, nie tylko kulinarnych.

Urządzenia, które nie lubią pośpiechu

 

Urządzeniami służącymi do przygotowania potraw w stylu wolnym nazywane są slowcookerami lub wolnowarami. Chociaż ich popularyzacja w Polsce nastąpiła dopiero w ostatnich latach, to w rzeczywistości są one znane od lat 70. ubiegłego wieku. W 1970 roku marka Crock-Pot wprowadziła na rynek proste urządzenie do gotowania fasoli z uchwytami i szklaną pokrywką. Kamionkowa misa i kształt urządzenia dały nazwę jego marce. Popularyzacja nowej metody gotowania rozpoczęła się już rok później, gdy powstał pierwszy wolnowar Crock-Pot. Obecnie urządzenia tej marki dostępne są w większości krajów na świecie, a sama marka należy do amerykańskiego koncernu Jarden Consumer Solutions.

Delektuj się wolnością

Wolnowary posiadają szereg zalet. Można wśród nich wymienić wygodę, oszczędność, jak również walory smakowe czy zdrowotne. Ich konstrukcja składa się z podstawy, która posiada element grzewczy i panel sterowania (cyfrowy lub analogowy) oraz kamionkowej misy, w której potrawy są przygotowywane. Rola gotującego najczęściej sprowadza się do włożenia produktów do misy oraz nastawiania odpowiedniego poziomu temperatury oraz czasu. Resztę pracy wykona wolnowar, który z racji wykorzystywanych temperatur nie przypali potrawy. Długotrwały czas obróbki termicznej sprawia, że danie można włączyć przed wyjściem do pracy, aby po powrocie cieszyć się zdrowym, smacznym posiłkiem. Udogodnieniem w tym zakresie jest dostępna w niektórych modelach funkcja podtrzymywania temperatury po zakończeniu procesu gotowania.

Gotowane w stylu wolnym potrawy nie będą miały zepsutego smaku przez przypalenie, wręcz przeciwnie - zachowają więcej aromatów i wartości odżywczych. W przypadku poddania składników długotrwałej obróbce termicznej w niskiej temperaturze smaki łączą się ze sobą zapewniając niepowtarzalny aromat. Dodatkowo poszczególne składniki jak mięsa nie rozgotowują się i pozostają w odpowiedniej konsystencji.

Ważnym jest również fakt, że przygotowywane w technice slowcookingu potrawy są zdrowe. Ze względu na harmonijne łączenie się aromatów, składników i użytych ziół czy przepraw nie ma potrzeby stosowania dużej ilości soli czy tłuszczów. Kluczową jest jednak sama technika przygotowania potrawy. Długotrwała obróbka termiczna w nieprzekraczającej 100° C temperaturze zachowuje większą ilość składników odżywczych niż w przypadku innych technik gotowania. Przykładowo proces smażenia warzyw eliminuje z nich glukozynolaty, które wpływają korzystnie na układ krążenia oraz charakteryzują się działaniem antynowotworowym. Z kolei wraz z wodą, w której przygotowywane są ziemniaki, pozbywamy się połowy zawartego w nich potasu oraz ok. 40% cynku i magnezu. Z kolei witamina E jest usuwana z potrawy podczas procesu długotrwałego jej ogrzewania w wysokiej temperaturze. W przypadku wolnowaru jej strata będzie sięgać zaledwie kilku procent. Dodatkowo gotowanie w stylu wolnym pozwala zachować nawet 20% więcej ryboflawiny, 30% więcej niacyny, 15% beta-karotenu czy luteiny.

Ostatnią, ale niemniej ważną zaletą wolnowarów jest fakt, że pozwalają osiągnąć oszczędności. Zarówno w zakresie zużycia prądu - które jest ograniczone z uwagi na zakres temperatur, w których urządzenie pracuje - jak i użytych składników. Wolnowar wydobywa więcej aromatów i smaków z potrawy niż to ma miejsce w przypadku tradycyjnego przygotowania.

Gotowanie w stylu wolnym to nie tylko szansa na zaistnienie wśród bliskich jako wzorowy adept sztuki kulinarnej. Slowcooking to szereg zalet, które znajdują odzwierciedlenie w zakresie zdrowia, wygody, jak i oszczędności.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 580

60 min
7
15 min
13
60 min
4
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 151

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2