Po smaczne zapiekanki warto sięgać zwłaszcza jesienią, kiedy ciepła obiadokolacja staje się elementem rozgrzewającym i rozwiewającą chandrę. W dodatku o tej porze roku znajdziemy wiele sezonowych produktów, które doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie lub baza smakowitej zapiekanki.
Zapiekanka dyniowa
Dynia to niekwestionowana „królowa" jesiennej kuchni. Zrobisz z niej pyszne powidła, zupy, ale także zapiekankę! Sama w sobie ma nieco mdły smak, więc należy ją odpowiednio „podkręcić". Atuty dyni doskonale podkreśli aromatyczny ser żółty. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę dyniowo - serową!
Zapiekanka dyniowa z serem
Składniki:
• 500 g miąższu dyni (olbrzymiej, piżmowej lub zwyczajnej
• Duży bakłażan
• 4 ziemniaki
• 3-4 pomidory
• 300 g sera żółtego w plastrach
• Cebula
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Świeży tymianek
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki i ugotuj na półtwardo. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Gdy będzie już przeźroczysta, dodaj do niej pokrojoną w kostkę dynię i bakłażana. Podsmażaj do chwili, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W międzyczasie pokrój pomidory w plasterki.
Ugotowane ziemniaki odcedź i ułóż na dnie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Na ziemniakach połóż warstwę pomidorów. Posyp je obficie solą, pieprzem i tymiankiem. Kolejnym „piętrem" zapiekanki powinna być mieszanka cebuli, dyni i bakłażana. Całość posypać serem żółtym pociętym na cienkie paski. Zapiekankę włóż do nagrzanego na 190 st. C. piekarnika i zapiekaj przez około 15 minut, aż ser roztopi się i pięknie zarumieni.
Zbieranie grzybów to polski, jesienny „sport narodowy". Kurki, czy prawdziwki (najlepiej te własnoręcznie przyniesione z lasu) są doskonałym dodatkiem do zapiekanki (zarówno tej w formie jednogarnkowego dania, jak i tej, której bazą jest chrupiąca grzanka). Uwielbiasz kurki i chcesz przygotować z nich błyskawiczną przekąskę? Mamy coś dla ciebie.
Zapiekanka z kurkami i podwójnym serem
Składniki na 12 porcji:
• Kilogram świeżych kurek
• 6 bułek (najlepiej smakują grahamki)
• 400 g sera żółtego
• Oregano
• Sól
• Pieprz
• 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Umyte i dokładnie oczyszczone kurki ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Następnie podsmaż na oliwie i posyp oregano. W międzyczasie przekrój bułki na pół i ułóż je na blaszce do pieczenia. Na wierzch pieczywa wyłóż usmażone grzyby i posyp całość obfitą warstwą sera. Zapiekanki włóż do rozgrzanego na 180 st. C piekarnika. Powinny spędzić w nim około kwadrans, by ser dobrze się rozpuścił.
Grzyby nie tylko dobrze smakują na zapieczonej grzance, ale w formie tradycyjnej zapiekanki. Połącz je z makaronem i ciesz się ich aromatem. Poznaj doskonałe i łatwe do przygotowania danie ze szlachetnym borowikiem.
Składniki:
• 200 g świeżych borowików
• 500 g makaronu świderki
• Duża cebula
• 300 g żółtego sera w plastrach
• Sól
• Pieprz
• Olej
Na sos śmietanowy:
• 4 łyżki tłustej śmietany
• 3 ząbki czosnku
• Łyżka majonezu
• Garść posiekanego koperku
• Sól
Przygotowanie:
Makaron ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Dokładnie oczyść grzyby i pokrój je w plastry. Cebulę drobno posiekaj i wraz z grzybami podsmaż na oleju. Dopraw je solą i pieprzem według uznania.
Przygotuj sos śmietanowy. Dokładnie wymieszaj śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek.
Makaron przełóż do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Następnie na świderki nałóż podsmażone grzyby z cebulą.
Całość zalej sosem śmietanowym i pokryj warstwą sera w plastrach. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez 20 minut.
W długie jesienne, chłodne wieczory warto od środka rozgrzać się pyszną zapiekanką. Wbrew pozorom, najlepiej smakują te z najprostszych składników. Obecne w prawie każdym, polskim domu ziemniaki są doskonałą podstawą do stworzenia aromatycznej zapiekanki z serkami topionymi.
Składniki:
• Kilogram ziemniaków
• 2 jajka
• 4 kremowe serki topione
• 100 g sera pleśniowego
• 4 ząbki czosnku
• 1,5 Szklanki kwaśnej śmietany
• Gałka muszkatołowa
• Sól
• Pieprz
• Łyżka oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki i ugotuj na pół twardo w osolonej wodzie. Odcedź je i ułóż w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Kremowe serki topione i ser pleśniowy rozdrobnij i wymieszaj. Taką serową mieszanką posyp ziemniaki.
Śmietanę, gałkę, jajka, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj na gładki sos. Zalej nim ziemniaki i ser. Całość zapiekaj w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 25 minut.
Późna jesień to także czas na gęsinę. Kiedyś królowała na polskich stołach, dziś powraca po latach niełaski. Zrobiona na jej bazie zapiekanka będzie bardzo wykwintnym, ale i prostym do przygotowania daniem idealnym na kolację z rodziną lub przyjaciółmi.
Składniki:
• 2 szklanki ugotowanej do miękkości kaszy gryczanej
• 1, 5 szklanki upieczonej, drobno pokrojonej gęsiny
• Duża cebula
• 2 duże bakłażany
• 4 ząbki czosnku
• Szklanka miąższu z dyni
• 2 łyżki oliwy
• Sól, pieprz, tymianek, oregano
• szklanka kwaśnej śmietany
• 4 łyżki tartego ostrego żółtego sera
Przygotowanie:
Bakłażany, miąższ z dyni i cebulę pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż do miękkości na oliwie. Ugotowaną kaszę wyłóż na wysmarowane oliwą naczynie żaroodporne. Gęsinę ułóż na warstwie kaszy. Śmietanę wymieszaj z czosnkiem, solą i pieprzem. Powstałym sosem polej mięso i kaszę. Na warstwę sosu nałóż podsmażone warzywa. Całość posyp startym, ostrym serem żółtym. Zapiekaj przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.