Czy można jeść produkty, które zaczęły pleśnieć?

Z pewnością zdarzyło wam się, że na zakupionych warzywach lub owocach pojawiła się pleśń. Co wtedy zrobić? Czy wystarczy odkroić zepsutą część?

Fot. 123RF/Picsel

Wiele osób, widząc w lodówce nieco nadpsute produkty, na których zaczęła pojawiać się pleśń, najzwyczajniej w świecie odcina zgnitą część, a resztę spokojnie zjada.

Jednak czy takie zachowanie jest bezpieczne dla naszego zdrowia? W końcu pleśń na żywności to poważny znak ostrzegawczy, a jej spożycie może doprowadzić nawet do zatrucia. Postanowiliśmy dowiedzieć się jaka jest prawda.

Pozornie może wydawać się, że usunięcie pleśni z jedzenia to wyjątkowo proste zadanie - warzywa i owoce można obrać, z kolei z jogurtów czy też dżemów możemy wyłowić ją przy pomocy łyżeczki. Jednak to tylko pozory, a jak się okazuje, problem jest znacznie bardziej poważny niż to, co zauważamy na pierwszy rzut oka.

Charakterystyczny meszek lub wielobarwne plamki, są de facto jedynie częścią pleśni, która wydostała się na powierzchnię żywności i stała się dla nas widoczna. Warto jednak pamiętać, że pleśń jest znacznie bardziej rozległa, a jej niedostrzegalne gołym okiem „korzenie" mogą znajdować się bardzo głęboko w pożywieniu. Nie da się ich tak po prostu odciąć, wybrać, zeskrobać ani nawet wygotować. W zdecydowanej większości przypadków powinniśmy wyrzucić produkty na których pojawiły się chociażby najmniejsze wykwity pleśni.

Pobierz aplikację smaker

Warto pamiętać, iż nie każdy rodzaj pleśni szkodzi naszemu organizmowi - wiedzą o tym z pewnością wszyscy wielbiciele francuskich serów pleśniowych. W tym ostatnim przypadku proces produkcji podlega restrykcyjnym kontrolom, które dają nam pewność, że znajdująca się w nich pleśń jest bezpieczna dla naszego zdrowia, a poziom toksyn nie przekroczy jakichkolwiek norm. Niestety, na naszym jedzeniu mogą pojawić się także znacznie bardziej niebezpieczne rodzaje pleśni. Niektóre z nich zawierają w sobie szkodliwe mykotoksyny, które mogą wywołać zatrucia, silne reakcje alergiczne oraz problemy z oddychaniem. W skrajnych przypadkach częste zjadanie pleśni może przyczynić się do rozwoju znacznie poważniejszych chorób. Najgroźniejsza dla naszego zdrowia jest pleśń, która pojawiła się na zbożach i orzechach, jednak równie nieprzyjemne skutki mogą wywołać nadgnite owoce i warzywa.

Pleśń najlepiej rozwija się w ciepłych miejscach - jeśli pozostawimy nasze jedzenie poza lodówką na dłuższy czas możemy być niemal pewni, że zauważymy na nim pleśń. Nie oznacza to jednak, że w lodówce pleśń nie ma prawa się pojawić - jednak stanie się to znacznie później niż w przypadku produktów przechowywanych poza nią.

Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie zawsze przełożenie jedzenia do mniejszych, plastikowych pojemników, które ochronią jedzenie przed zarodnikami pleśni, które mogą dostać się do nich np. z powietrza. Nie warto przechowywać jedzenia np. w otwartych puszkach. Zadbajmy również o to, żeby nie kupować zbyt dużych ilości jedzenia, dzięki czemu pozbędziemy się problemu niechcianych resztek narażonych na pleśnienie. Jeśli jednak w naszej lodówce pojawią się resztki, zjadajmy je najpóźniej 3-4 dni po przygotowaniu.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 36318

60 min
45
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 431

30 min
9

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

2
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4