Czym jest kasza coix?

Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach?

Fot. 123RF/Picsel

W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix.

Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach.

W ostatnim czasie zachwycili się nimi blogerzy i miłośnicy zdrowego odżywiania, a za ich sprawą kasza coix zaczęła zyskiwać coraz większą popularność.

Jakie właściwości ma kasza coix?

Co zyskujemy, włączając do diety ten rodzaj kaszy? Przede wszystkim, jest ona fantastycznym źródłem aminokwasów, a w tym także cennej metioniny. Substancja ta posiada właściwości przeciwzapalne, antydepresyjne oraz przeciwalergiczne. Co więcej, badania potwierdziły, iż metionina poprawia wydolność fizyczną i bardzo skutecznie usuwa toksyny z organizmu.

Kasza coix jest również doskonałym źródłem wielu minerałów, związków polifenowych, zdrowych tłuszczy i witamin z grupy B. Ponieważ produkt ten obniża poziom cholesterolu we krwi oraz przyspiesza metabolizm, poleca się go osobom zagrożonym miażdżycą oraz tym, które zmagają się z nadwagą.

W tradycyjnej medycynie azjatyckiej, kasza coix bywa stosowana jako remedium na stany zapalne, powtarzające się skurcze mięśni oraz zmiany trądzikowe.

Zobacz też: Najlepsze dania kuchni śląskiej

W jaki sposób można wykorzystać kaszę coix?

Aby zaopatrzyć się w te ziarna, będziecie musieli wybrać się do sklepu z żywnością azjatycką, gdyż są one importowane głównie z Japonii, Tajlandii oraz Chin. Roślina ta bywa uprawiana także w naszym kraju, jednak zwykle sadzi się ją w celach ozdobnych i mało kto wykorzystuje jej nasiona w kuchni. To duży błąd, gdyż ich orzechowo-roślinny aromat może odmienić smak wielu dobrze znanych nam potraw.

Kasza coix może być z powodzeniem wykorzystywana jako alternatywa dla ryżu lub podstawa wyśmienitego kaszotta. Jej ziarna możemy również mieszać z innymi kaszami, uzyskując ciekawe walory smakowe. Świetnie sprawdza się w zupach, jako dodatek do mięs i treściwych sosów, a nawet podstawa wielu deserów i ciast. Ciekawym rozwiązaniem będzie również uprażenie na patelni podgotowanych ziaren oraz ulubionych przypraw. W ten sposób otrzymamy ciekawą alternatywę dla chipsów i innych niezdrowych przekąsek.

Warto pamiętać, że przed rozpoczęciem gotowania, ten rodzaj kaszy musi zostać namoczony w wodzie przez minimum godzinę, a nawet całą noc.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Kompot z rabarbaru

Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...

Odsłon: 143

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3