Dominika Wójciak - Sezonowe warzywo

Autorka bestsellerowego „Warzywa” i „Ziarna” powraca z nową książką!

Nie stroni od dobrej jakości mięsa ale właśnie do warzyw pała miłością. W szczególności do tych sezonowych, gdy może z nich stworzyć cuda. Inspiracje przywozi z dalekich wojaży, znajdziemy je również w jej najnowszej książce! W swojej pierwszej książce Dominika wyczarowała pyszne potrawy z buraka, dyni, marchewki, kalafiora...

Co jednak z całą gamą pozostałych warzyw? Tak oto powstało „Sezonowe warzywo"!

Tym razem autorka bierze pod lupę:

  • Szparagi
  • Pomidora
  • Brukselkę
  • Bakłażany
  • Paprykę
  • Pietruszkę
  • Cebulę
  • Fasolkę szparagową.

Sezonowe warzywo to kolejna porcja przepisów na dania, których głównymi bohaterami cytrynowe szparagi, ugotuj najlepszą pomidorówkę, zamarynuj cebulę. Usmaż pietruszko wsąe jpalrazcykniy i. Upiecz sprawdź, jak smakuje brukselka z kozim twarożkiem. Prosto, oryginalnie, obłędnie smacznie.

Dominika Wójciak

zwyciężczyni III edycji programu MasterChef, autorka bloga Kulinarne Bezdroża. Z zawodu geodeta, z zamiłowania gotująca podróżniczka. Potrafi przejść nawet dwieście kilometrów himalajskimi szlakami, kosztując po drodze lokalnych smakołyków. Ze swoim partnerem odwiedziła już wspomniane Himalaje, Borneo i Indie. Podczas każdej wyprawy zbiera kulinarne doświadczenia i egzotyczne przyprawy. Swoje rodzinne Podhale uważa za jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie. Obecnie mieszka w Krakowie, gdzie planuje w przyszłości otworzyć swoją restaurację. Jej ulubionym szefem kuchni jest Yotam Ottolenghi.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 32

60 min
1
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wiosenna zupa cytrynowa, ryba z sosem maślanym, biszkopt

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz w kolejnym odcinku autorskiego programu "Ewa gotuje", zaprezentuje widzom pomysł na znakomity, dwudaniowy obiad oraz...

0