Domowe trunki

Stary barek ze skrzypiącymi drzwiczkami, zamykany na klucz, a w środku karafka z grubego szkła i zestaw malutkich kieliszeczków. Charakterystyczny brzęk szkła i rozchodzący się aromat, zwiastuje nadejście leniwego popołudnia. Spędzonego w gronie najbliższych przy kieliszku domowej nalewki.

Fot. 123RF/Picsel

W czym tkwi sekret takich magicznych chwil? W umiejętności nieśpiesznego smakowania wolnego czasu, prowadzenia leniwej rozmowy i powolnego popijania doskonałego trunku. Bo nalewka nie lubi pośpiechu. Zarówno w konsumpcji, jak i produkcji. Dlaczego ma w sobie taką, nie tylko alkoholową, moc?


Nalewka to esencja smaku i aromatu owoców lub ziół. W trakcie maceracji, czyli zalania wkładu i odstawienia, wysokoprocentowy alkohol wyciąga nuty aromatyczne i smakowe (w podobny sposób przyrządza się perfumy). I mimo że maceracja wygląda na tajemny proces alchemiczny, to nie ma w niej nic trudnego.


Bo tak naprawdę przygotowanie domowej nalewki nie jest niczym trudnym. Owszem, przygotowanie wybitnych nalewek jest sztuką, której opanowanie wymaga nauki, serca, talentu i szczęścia, ale przecież jeśli nie spróbujemy, to nigdy się nie przekonamy, czy potrafimy zrobić domową nalewkę.


Niemal każda nalewka ma swoją recepturę, a każdy nalewkarz swoją technikę. Zaczynając przygodę z domowym wytwórstwem nalewkowym warto zaopatrzyć się w sprawdzone poradniki, takie jak „Zachęta do sztuki nalewek" Andrzeja Fiedoruka, Hanny Szymanderskiej, Hieronima Błażejaka, czy „Wielką księgę nalewek" Jana Rogali. Warto też pamiętać o kilku podstawowych zasadach.


Smak nalewki zależy przede wszystkim od wkładu. Czyli jeśli zaopatrzymy się w świeże, dojrzałe, aromatyczne i słodkie owoce - to mamy szansę na sporządzenie dobrego trunku. Idealnie byłoby zerwać owoce z własnego sadu, jednak jeśli nie mamy takiej możliwości, wybierzmy się skoro świt na targ, aby dostać najlepsze owoce. Z ziołami jest nieco łatwiej - możemy udać się na łąkę, czy do lasu i wybrać najlepsze okazy.


Najpopularniejszą polską nalewką jest wiśniówka, i nie ma w tym nic dziwnego, bo jest pyszna i dość prosta w przygotowaniu. Przy okazji warto wspomnieć o kolejnej zasadzie dotyczącej drylowania - mało która nalewka powstaje na owocach z pestkami, pestki bowiem pod wpływem alkoholu wydzielają kwas pruski - i choć taka nalewka może być smaczniejsza, to jest bardzo niezdrowa.


Podczas powstawania nalewki nasza rola nie kończy się na wybraniu słoja lub gąsiorka i uzupełnienia go składnikami. W trakcie namaczania musimy macerat mieszać, degustować, wystawiać na słońce, chronić w nocy przed chłodem - musimy być cały czas obecni.


Po maceracji filtrujemy owoce, uzupełniamy bazę alkoholem lub rozcieńczamy, doprawiamy i...odstawiamy. Zakorkowane butelki potrzebują przynajmniej dwóch, trzech miesięcy, by oddać to, co najlepsze. Są i nalewki, które wymagają lat, by dojrzeć i zeszlachetnieć. Nic dziwnego, że w polskich obyczajach ludowych znajdujemy nalewkę, zwaną chrzcinówką - nastawianą na chrzciny dziecka, a otwieraną na jego weselu. Owszem istnieją ekspresowe nalewki, jak i sposoby postarzania nalewek, ale pozbawiają one domowe trunki magii oczekiwania oraz uczą nas niecierpliwości. A przecież nalewka nie lubi pośpiechu...

 

Dokładne przepisy na ponad 20 nalewek w książce kucharskiej. Kliknij!

Czy wiesz jak dobierać wino do potraw? Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Ciasta Racuszki drożdżowe

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 933

>60 min
7
60 min
2
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1