Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Dzikie stoły - wyjątkowa kolacja na łąkach Beskidu Niskiego

Dwa razy do roku, w Beskidzie Niskim, swoje podwoje otwiera osobliwa restauracja. Nie ma adresu i nie znajdziemy jej w przewodnikach. Ni stąd, ni zowąd dziesięciu kucharzy postanawia wydać ucztę. Potrzebne im są tylko stoły i trochę sprzętów. Resztę umeblowania zapewniają góry.

Fot. Towarzystwo z Beskidu Niskiego

Przejść parę kilometrów górskim szlakiem, przeskoczyć przez strumień, zatrzymać się na chwilę, by odetchnąć i nacieszyć się pięknem, otaczającej nas natury. Na chwilę, bo na końcu wycieczki czekają nakryte już stoły. W cieniu starej cerkiewki w Bielicznej, wśród pastwisk Regietowa Wyżnego, na końcu wsi Blechnarka czy przy zdziczałych sadach na Odernem.

Fot. Towarzystwo z Beskidu Niskiego

W Beskidzie Niskim przyroda i krajobrazy oszałamiają o każdej porze roku. Zimą zapierają dech w piersiach ośnieżone buczynowe i jodłowe lasy, latem ciepłe wieczory, pachnące ziołami, zachęcają do rozkoszowania się lokalnymi przysmakami, które po spacerze, smakują jak mało co!

W tych niesamowitych warunkach Towarzystwo z Beskidu Niskiego dwa razy do roku organizuje „Dzikie stoły" - wyjątkowe wydarzenie, które staje się doskonałą okazją na poznanie kultury tego regionu. W tej leśnej restauracji będziecie mieli okazję spróbować lokalnych przysmaków - tych dobrze znanych oraz tych nieco zapomnianych. Dokładnie takich, jakie serwuje się w beskidzkich domach już od setek lat.

Fot. Towarzystwo z Beskidu Niskiego

Wszystkie potrawy zostaną wykonane z najlepszych produktów, które oferują pobliskie łąki i lasy. Kucharze „Dzikich stołów" garściami czerpią z kuchni karpackiej, galicyjskiej i żydowskiej i łemkowskiej. Z pewnością będzie swojsko, smacznie, a nawet trochę magicznie.

Tegoroczna, letnia edycja odbędzie się we wtorek 15 sierpnia. „Dzikie Stoły" zostaną ustawione na Równiach w Nowicy (znanych z Festiwalu Teatralnego Innowica).

Co zaserwują kucharze „Dzikich stołów"?

ZUPYCHOTY... bedą wiadomo - na drugie, bo na pierwsze będą wiersze... pochrzaniona kisełycia, ekstraestragonowa szeklerska, chabaziowa tomatowa z szczypawicą.

W DZIKIM DOLE w łąkowych zielach, misiowych czosnkach, usmarowane miodem i zamarinowane, zameldują się wpierwszej kolejności: papryczki nadziane, ziemniaczki biedaczki, honejmarchewki, buraki rozmarzone a także a-kuku-rydza poczem nastąpią: lebiodowe kurczaczki, piwomięsne-coś-nie-cosie, ekstrasy à la zawijasy, piggi-sztychówki etc. etc.

pieczyste ozdobią: kwakiszone kalafiory i selera nać, takież ogóry od dołu do góry, buraczane siniaki oraz sałata - oczywista cała w kwiatach.

W BISTRORYSIA oczekiwać będą: szłoje, blachy, michy i szalatery pełne papasztetów np. z selera, łemkoburgerów, bałakłażanów, poddagrycznika - który ma się określić, kalafijora krezusa, tymiantycznego szmalcu jarskiego, fafasoli po banicku, proziaków-multiziołaków z bundzem i bez (czarny) - podawanych z rozkosznym uśmiechem i mamasełkiem czosnkowym, dziamałygi (co to jest?), mośkowych kreplach, kasi pęczak z bobrowikami - ganz gerade aus dem las, sirów i madamów meecząco- muucząco-beeczących, humusa humanum esta, mięsziw i kiełbasz, szołdrów i szynków, boszków obok szchabów - do tego obowiązkowego keczupu z cukini z samego wierchu.

DZIKAFÉ osłodzi tych, co im o wagę latem nie chodzi kokosankami uwolnionymi od glutenu w parze z ciachami owsianymi kwieciem usierpnionymi (przecież nie można napisać "umajonymi", bo to miesiąc zgoła inny), jeżokłujkami jakimiś, które mimo to pyszne są, negrosiami-wronosiami, tatartami suto jagodą maści karej zdobnymi, dumną szarlottą, sirNickiem bezkidnikiem, tyciankami bezowymi oraz e-lizakami (smaczności zupełnej!!!)

PRAGNIENIENIE ugaszą napitki i papoje, a to limoniady co poczuły pragnienie oraz miętę, czaj i kofi masala co chuci musowo rozpala, herbowe napary i napojedynki z niebotycznego gara oraz inne mokrości dla dziatek, jej- i jegomości

Źródło: materiały prasowe/ Towarzystwo z Beskidu Niskiego

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik gotowany

Tak przygotowany sernik wychodzi niezwykle puszysty, delikatny i wilgotny w ś...

Odsłon: 5361

>60 min
5
30 min
21
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

2
Informacje Wybrano najlepsze i najgorsze polskie dania. Wygrały pierogi ruskie, co jest w top najgorszych?

Nie jest tajemnicą, że Polacy są niezwykle dumni ze swojej kuchni, nasze pierogi, żurek, czy serniki zachwalane są także przez turystów z zagranicy...

0
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

2
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3