Ekskluzywny Maius

Czy Uniwersytet może produkować wino? Od kilkuset lat najstarsze na świecie uniwersytety posiadają swoje winnice, a co roku ich przedstawiciele spotykają się i porównują swoje wyroby. Do tego - nie ma co ukrywać ekskluzywnego grona - dołączyła najstarsza polska uczelnia - Uniwersytet Jagielloński, który zorganizował konkurs na nazwę uniwersyteckiego wina. Dziś nastąpiło jego rozstrzygnięcie i oficjalna premiera wina Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Na konkurs nadesłano 163 propozycje z których 11 spełniło regulaminowe wymagania. Decyzją jury wygrała nazwa "Maius" nadesłana przez dwie osoby: Dariusza Rybaka (godło ADALB) i Ewę Nowakowską (godło TEIDE). Nagrodę otrzymał (po losowaniu) Dariusz Rybak, a Ewa Nowakowska - wyróżnienie.

INTERIA.PL


Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego znajduje się w Łazach koło Bochni. Tamże będzie również produkowane wino ze specjalnych szczepów winogron. Według Katarzyny Pilitowskiej - rzeczniczki prasowej Uniwersytetu Jagiellońskiego - co roku będzie co najmniej 5 tys. litrów wina. Większość zostanie wykorzystana podczas oficjalnych uroczystościach organizowanych przez UJ, jako prezenty dla znamienitych gości, a reszta stanie się zapewne przedmiotem pożądania smakoszy i kolekcjonerów wina.
Profesor Musioł powołał również Kapitułę Wina w skład której weszli znamienici znawcy i eksperci wina.

INTERIA.PL

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 123

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 52

15 min
4
30 min
34

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2