Electrolux PlusSteam: Idealne wypieki na parze

Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków.

Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam [np. EOA45555OX] firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa!

Profesjonalni szefowie kuchni wiedzą, że przygotowywanie potraw na parze to idealny przepis na jeszcze smaczniejsze i zdrowsze potrawy. W procesie pieczenia ważna jest bowiem nie tylko odpowiednia temperatura i obieg gorącego powietrza, ale również jego wilgotność.

To właśnie odpowiednia wilgotność powietrza zapewniona dzięki parze powoduje, że ciasto właściwie wyrasta, staje się puszyste i delikatne, a skórka na zewnątrz staje się pysznie chrupiąca. Przywykliśmy do używania parowarów podczas przyrządzania lekkich, dietetycznych dań o idealnej konsystencji. Większość z nas właściwie nie wyobraża sobie gotowania warzyw w tradycyjny sposób lub smażenia ryb czy drobiu na mocno podgrzewanych tłuszczach. Dzisiaj mamy wielofunkcyjne piekarniki parowe, które łączą zalety znanych nam doskonale wielofunkcyjnych piekarników oraz parowarów. W zależności od naszych potrzeb i upodobań kulinarnych możemy wybrać urządzenia idealne do pieczenia ciast i chlebów (jak wspomniany Electrolux PlusSteam) lub sięgnąć po modele rekomendowane do pieczenia na parze mięs, warzyw, ryb. Dzisiaj wszystko zależy już tylko od naszej kulinarej fantazji.

Wielofunkcyjne piekarniki Electrolux PlusSteam to przede wszystkim gwarancja doskonale wyrośniętego i puszystego wewnątrz ciasta. Dzięki zastosowaniu funkcji pary możesz na zawsze pożegnać się z zakalcami, opadniętymi lub przypalonymi wypiekami. Pierwsze 5 minut pieczenia na parze w PlusSteam to rewelacyjna alternatywa dla gwałtownego działania ciepła w tradycyjnych piekarnikach. Dzięki parze, ciasto stopniowo rośnie, ale nie traci wewnątrz wilgotności. Kolejnym etapem przygotowania wypieków jest działanie wysokiej temperatury. W tym czasie potrawa nabiera właściwej chrupkości i złocistego koloru.

Jak działa piekarnik PlusSteam? Wystarczy wlać 100 ml wody na dno piekarnika. Następnie wybrać funkcję Termoobieg/PlusSteam i ustawić odpowiednią temperaturę. Wcisnąć przycisk PlusSteam, a następnie, po pięciu minutach, włożyć ciasto do piekarnika.

Do listy walorów parowego piekarnika PlusSteam należy dołączyć wentylator UltraFan Plus, który zapewnia równomierne efekty pieczenia, nawet na trzech poziomach równocześnie. Dzięki dużej powierzchni wnętrza urządzenia oraz praktycznym blachom dołączonym do zestawu, bez stresu przygotujesz pełnowartościowy obiad nawet dla licznej rodziny.

Panel sterowania z chowanymi pokrętłami i przyciskami oraz wyświetlaczem LED umożliwia wygodną kontrolę i nawigację - od wyboru czasu pieczenia, aż po godzinę jego zakończenia. Prawdziwą gratką dla domowych kucharzy, którzy uwielbiają ułatwiać sobie życie jest zastosowanie technologii ułatwiającej utrzymanie urządzenia w idealnej czystości. Wnętrze komory pokrywa powłoka katalityczna, która utlenia gromadzący się tłuszcz. Pozostałości wystarczy zetrzeć szmatką. Czyszczenie piekarnika może być naprawdę proste i szybkie.

Jeśli jesteście zwolennikami domowego pieczywa, a piekarnie zwykle omijacie wielkim łukiem, możecie być pewni, że waszym własnoręcznie przygotowanym chlebem będzie zachwycać się cała rodzina. Wykorzystanie pary w procesie sprawi, że na zawsze zapomnisz o kulinarnych wpadkach. Bez względu na stopień twojego zaangażowania i oczekiwania w napięciu na gotowe wypieki, zawsze wyjmiesz z piekarnika aromatyczne ciasteczka, chrupiące pieczywo czy równomiernie wypieczone ciasta.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 125

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 54

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2