Dania kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu według Ewy Wachowicz

W 465. odcinku autorskiego programu „Ewa Gotuje” prowadząca przyrządzi dania inspirowane kuchnią polską. Nie zabraknie wybornej sztuki mięsa, rozgrzewającej zupy w jesiennym klimacie oraz słodkiego akcentu w postaci ciasta z sezonowymi owocami, czyli gruszkami. Dania te to ukłon w stronę miłośników kulinarnych tradycji, którzy równocześnie cenią nutkę nowoczesnego szaleństwa.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Tegoroczna jesień przyniosła nam mnóstwo dorodnych grzybów. Jeśli podczas grzybobrania w twoim koszyku znalazły się podgrzybki i borowiki, możesz wyczarować z nich wyjątkową zupę z przepisu Ewy Wachowicz. Do jej przygotowania będziesz potrzebować także ziemniaków, marchewki oraz oczywiście cebuli, która doskonale współgra ze smakiem leśnych skarbów. Sekretem grzybowego cappuccino, bo właśnie tak prowadząca nazwała potrawę, są warstwy – pyszna, wyrazista, grzybowa zupa krem oraz puszysta pianka z bitej śmietany imitująca tę znajdującą się na włoskiej kawie. Na wierzchu zupy koniecznie musi znaleźć się posiekana natka pietruszki, która świetnie podkręci smak dania.

Cappuccino z grzybów leśnych według Ewy Wachowicz

 Cappuccino z grzybów leśnych według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Cappuccino z grzybów leśnych według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Drugim daniem, które Ewa Wachowicz zaserwowała w tym odcinku, był filet z piersi gęsi. Sekretem soczystej gęsiny jest smażenie go wraz ze skórą, którą uprzednio należy naciąć, tak by nie uszkodzić struktury mięsa. Warto pamiętać również o dobraniu odpowiednich przypraw, świetnie sprawdzi się klasyczne połączenie, czyli pieprz, sól oraz suszony tymianek. Mięso przed smażeniem powinno poleżeć w przyprawach przez kilka godzin (należy umieścić je w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce).

Gęsie filety z piersi należy zacząć smażyć skórą do dołu, nie nagrzewając uprzednio garnka. Do podsmażonego z dwóch stron mięsa, prowadząca dodała bulion oraz szklankę czerwonego wina. Do tego przepisu doskonale będzie pasował słodki akcent w postaci suszonej żurawiny oraz żurawinowej konfitury, która sprawi, że danie będzie miało lekko kwaskowaty posmak. Warto dorzucić również łyżkę miodu. Następnie należy dusić mięso, aż stanie się miękkie. 

Dodatkiem do dania będzie kasza jęczmienna z purée z ćwikłowych buraczków. Takie połączenie nie tylko będzie niezwykle smaczne i zdrowe, ale i za sprawą czerwonego koloru pięknie zaprezentuje się na talerzu. Słodkim, jesiennym akcentem będą pieczone jabłka z żurawiną. Wyśmienite danie gotowe! 

Filet z gęsi z przepisu Ewy Wachowicz

 Filet z gęsi z przepisu Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Filet z gęsi z przepisu Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak wspomina sama prowadząca, po pysznym obiedzie musi znaleźć się miejsce na coś słodkiego. W tym odcinku na deser Ewa Wachowicz zaserwowała ciasto z sezonowymi owocami, czyli roladę gruszkową – przepis wymyślony przez jej mamę. Do przygotowania tej jesiennej słodkości, niezbędny będzie puszysty biszkopt, do którego należy zaopatrzyć się w: pięć jaj, szczyptę soli, szklankę cukru, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz szklanka mąki.

W tym przepisie najlepiej sprawdzą się nasze, polskie gruszki, które o tej porze roku są najsmaczniejsze. Należy je obrać, pokroić i oprószyć cynamonem, a także ułożyć na dużej blasze z piekarnika. Przygotowane wcześniej ciasto biszkoptowe należy przełożyć i dokładnie rozprowadzić na gruszkach. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Następnie, po wyciągnięciu ciasta z pieca, kiedy jest jeszcze ciepłe, należy szybko je zwinąć. Najlepiej robić to na bawełnianej ściereczce. Zwieńczeniem deseru będzie polewa z gorzej czekolady oraz łyżki masła

Rolada z gruszkami według Ewy Wachowicz

 Rolada z gruszkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Rolada z gruszkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1184

15 min
19
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 147

15 min
5
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 107

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1