„Ewa gotuje” - 15 lat, blisko 500 odcinków i prawie 1500 przepisów!

Tak – to prawda! Ewa Wachowicz na szklanym ekranie gotuje dla nas już 15 rok z rzędu! Emisja pierwszego odcinka jej autorskiego programu „Ewa gotuje” miała miejsce pod koniec grudnia 2007 roku, a w programie mogliśmy zobaczyć, co nasza Miss szykuje na Wigilię. W tym roku najpiękniejsza kobieta polskiej obchodzi również 30-lecie zwycięstwa w konkursie Miss Polonia.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Jednak mało kto wie o tym, że tak naprawdę pierwszy, pilotowy odcinek nakręcono kilka miesięcy wcześniej, bowiem kręcony był… latem! W prywatnym mieszkaniu Ewy Wachowicz w Krakowie powstało wówczas jedno danie obiadowe oraz deser. Co to było? Kura na patyku podana z ryżem oraz ciasto pełne śliwek. Brzmi nieco tajemniczo, ale twórcy całego cyklu już od samego początku szukali niecodziennych nazw dla prezentowanych receptur. Poczciwe kurze piersi z rusztu podane z ryżem i sałatką oraz ciasto drożdżowe z węgierkami widzowie Polsatu mogli zobaczyć pół roku później – jako odcinek oznaczony numerem 3. 

W ciągu tych 15 lat zrealizowano dokładnie 454 odcinki, w których gospodyni zaprezentowała 1480 przepisów na potrawy z różnych stron świata. Dominowała jednak kuchnia polska, bowiem autorka programu od lat niezmiennie uważa, że nasze receptury, czy to na dania obiadowe czy desery, są najlepsze na świecie! Zdania nie zmieniła nawet po odwiedzeniu z kamerą egzotycznej Sri Lanki – filmowano rosnące tam przyprawy. 

W czerwcu rozpoczęły się zdjęcia do kolejnych odcinków. Materiał kręcono w Zawoi oraz Ustroniu, gdzie ekipa wybrała się, by zaprezentować specjały kuchni Beskidu Śląskiego i Górnego Śląska. W nagraniach gościnnie wziął udział Adam Borowicz – rodowity Ślązak, znakomity kucharz, który wcześniej – wraz z Ewą – był jurorem w kulinarnym show Family Food Fight. Nowe odcinki, (od 455) „Ewa gotuje” będą emitowane na antenie Polsatu od 3 września o godzinie 10:10. Odcinek, który zamknie ramówkę jesienną, będzie już 471 z kolei i, jeśli nic się nie zmieni, na telewizyjne ekrany trafi w Wigilię Bożego Narodzenia. Wszystko więc wskazuje na to, że Ewa Wachowicz ponownie zdradzi, co też zagości na jej świątecznym stole. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »   

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kremówka

Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietank...

Odsłon: 432

60 min
3
Ciasta Ciasto Maruda

Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w...

Odsłon: 1432

60 min
2
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1261

15 min
20
Ciasta Sernik pistacjowy

Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...

Odsłon: 1146

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2