Ewa gotuje: Ceviche, lomo saltado i sernik baskijski

W sobotę 12 marca o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje dania popularne w Ameryce Południowej. Na przystawkę zaserwuje ceviche z surowego pstrąga. Następnie zaprosi widzów na danie główne, czyli lomo saltado — polędwicę soloną z frytkami i ryżem. Zdradzi również przepis na pyszny sernik baskijski.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na początek Ewa przygotuje ceviche. Ta przystawka na zimno jest bardzo popularna w całej Ameryce Południowej, a robi się ją z surowej ryby. Jak więc łatwo się domyślić warunkiem koniecznym do odniesienia kulinarnego sukcesu jest to, aby była ona super świeża - najlepiej złowiona dosłownie przed chwilą. Dlatego też pod Babią Górą ten latynoski przysmak powstanie z miejscowego pstrąga, bo w okolicy są stawy hodowlane. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej pysznej przekąski są: filety z pstrąga, papryczka chilli, czosnek, pęczek kolendry, sól, sok z limonek, oliwa i do podania grzanki na maśle.

Na danie główne gospodyni zaproponuje kolejną potrawę o egzotycznie brzmiącej nazwie, czyli lomo saltado. Pod tą nazwą kryje się jedno z najbardziej znanych dań peruwiańskiej kuchni... chińskiej, która u podnóża Andów nazywa się chifa!Z kolei do tego dania trzeba przygotować: polędwicę wołową, olej do smażenia, cebule czerwone, szalotki, paprykę żółtą, czosnek, pomidory, pęczek kolendry, olej, ocet winny, sos sojowy, mielony kumin, sól, pieprz i do podania ryż.

Ewa pokaże też, co zrobić z ziemniakami „z wczoraj", przerabiając poczciwe kartofle na góralskie placki ziemniaczane z blachy i tak znajdują swoje miejsce w menu następnego dnia! Do tej potrawy trafią też: jajko, maślanka, mąka. Wyśmienicie smakują z ceviche!

Z kolei po placuszkach pieczonych wprost na kuchennej płycie Ewa przygotuje placek z piekarnika. Na deser upiecze niezwykle smaczny sernik baskijski, na który receptura powstała przed laty w jednej z restauracji w San Sebastian - stolicy Kraju Basków. W przepisie na ten frykas znajdują się: ciasteczka, np. z kakao, masło, twaróg sernikowy, ekstrakt waniliowy, cukier, sól, jajka, mąka kukurydziana i śmietanka kremówka 36%.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 12 marca w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 443 - emisja w sobotę 12 marca o 10.10 w Polsacie oraz Polsat Go!

 

Ewa gotuje: Ceviche z pstrąga, lomo saltado, sernik baskijski na INTERIA.TV.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 70

15 min
5
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 326

15 min
16
15 min
11
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 270

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0