Ewa gotuje: Dania na start jesiennego sezonu!

Zgłodnieliście przez wakacje? Czas na nowe smaki! Już w sobotę 4 września o godzinie 10:10 w Polsacie startuje 33. sezon programu „Ewa gotuje”! W pierwszym po wakacyjnej przerwie odcinku Ewa Wachowicz zaprosi widzów do swej ogrodowej kuchni w Zawoi. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Jest jeszcze ciepło i oby takich dni było jeszcze wiele do końca lata! Dlatego Ewa Wachowicz na początek zaprosi na chłodnik inspirowany andaluzyjskim gazpacho. Tej jesieni gospodyni zaserwuje dużo potraw regionalnej kuchni polskiej i światowej. Do przygotowania zupy na zimno będą potrzebne: żółte pomidory, papryka żółta, melon, czosnek, ocet jabłkowy, oliwa, sól i pieprz. Zmielone składnik potrawy trzeba schłodzić albo zalać nią kostki lodu i powstanie chłodnik. Smak przed podaniem dopełnią: grzanki na maśle, kilka truskawek, bazylia i oliwa. Z tym pysznym chłodnikiem można biesiadować pod chmurką korzystając jeszcze z letniej pogody!

Po zupie na zimno pora na danie główne na gorąco. Ewa przyrządzi luzowane, czyli bez kości udka kurczaka z rusztu i poda je z surówką z kapusty pekińskiej. Do tej potrawy należy przyszykować: udka kurczaka, solankę z soli i wody, marynatę ze składników: olej ryżowy, ostra musztarda, słodka papryka wędzona, papryka ostra, pieprz ziołowy, curry i kmin rzymski oraz glazurę z sosu sojowego, soku z cytryny, miodu i czosnku. Danie dopełni surówka, w skład której wejdą: kapusta pekińska marchewka, jogurt, majonez, czosnek, listki mięty oraz sól i pieprz do smaku.

Paprykę można kupić przez cały rok, ale teraz jest najsmaczniejsza, najzdrowsza i najtańsza. Dlatego warto ją właśnie w tym okresie zamknąć w słoiku, np. w takiej potrawie jak ajvar. Do tego bałkańskiego przepisu, który Ewa przywiozła z podróży trzeba mieć: paprykę czerwoną, bakłażana, czosnek, sok z cytryny, miód, oliwę, sól i pieprz. Ajvar to sos wielu zastosowań: można nim smarować chleb, może być dodatkiem do makaronu czy też dipem do pieczonych mięs.

Po obiedzie i przetworach z papryki czas na coś słodkiego! Ewa zaprosi na ciasto o bardzo intrygującej nazwie - próźniak. To najprostsze ciasto na świecie, do którego trafią: jabłka, jajka, cukier, cynamon, mąka, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, żurawina i cukier puder do dekoracji.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 4 września w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!

"Ewa gotuje": W sobotę początek nowego sezonu na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
8
15 min
0
30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

1
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

6
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

11
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3