„Ewa gotuje” - kuchnia w stylu zero waste

W sobotę 24 września o godzinie 10:10 w telewizji Polsat Ewa Wachowicz zdradzi przepis na domowy bulion z lanymi kluskami, na danie główne zaserwuje tradycyjny, śląski garnuszek górnika, natomiast na deser będą jabłka w szlafrokach. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz wiele razy mówiła, że w jej kuchni nic nie może się zmarnować, jak też wielokrotnie wykorzystywała rosół z poprzedniego obiadu do przygotowania zupełnie nowej potrawy, ale chyba nigdy nie robiła wczorajszego bulionu z… lanymi kluskami.

To znaczy nie robiłam przed kamerą, bo ciasto „kładłam” na gorący wywar nie raz i nie dwa… Ale przy tej czynności na pewno nie podejrzewałam, że w ten sposób gotuję jedną z najbardziej znanych śląskich zup.

– uściśla autorka programu, zdradzając tym samym, że następny odcinek rozpocznie się od tradycyjnego ajlaufu. 

Po takiej błyskawicznej zupie w stylu zero waste pani Ewa zaprosi na potrawę, która w wielu śląskich domach robiona jest na wszelkiego rodzaju uroczystości rodzinne a zwie się garnuszkiem górnika. Cóż to takiego? Otóż są to dwa rodzaje mięs, najczęściej wołowina i wieprzowina, zapieczone w pomidorowo-jarzynowym sosie. 

Na deser będą intrygujące jabłka w… szlafrokach. To nic innego jak poczciwe owoce jabłoni nadziane powidłami i otulone ciastem francuskim. 

Jako gościa ponownie zobaczymy Adama Borowicza – znakomitego kucharza i rodowitego Ślązaka, który przybliży widzom specjały kuchni górnośląskiej. 

„Ewa gotuje" odcinek 458 - emisja w sobotę 24 września o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 138

15 min
5
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 101

15 min
2
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22718

30 min
31

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1