Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: Odcinek w kolorze śliwki!

W sobotę 12 grudnia o godzinie 10:10 w Polsacie, Ewa Wachowicz zacznie gotowanie od przyrządzenia winnej polewki, czyli zupy na domowym bulionie i winie. Jako danie główne poda gęsie udka w sosie śliwkowo-sojowym a na deser upiecze rogaliki krucho-drożdżowe.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz lubi sięgać po tradycyjne przepisy kuchni polskiej. W tym odcinku na pierwszy ogień pójdzie niebywale smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu winna polewka. Do ugotowania zupy będą potrzebne: bulion drobiowy lub jarzynowy, białe wytrawne wino, gałka muszkatołowa, słodka śmietanka, żółtka jajek oraz sól i pieprz. A do podania: grzanki przygotowane na maśle oraz szczypiorek i błyskawiczna staropolska winna zupa gotowa!

Daniem głównym będą gęsie udka w sosie śliwkowym-sojowym. Do przygotowania dania oprócz gęsich udek będą potrzebne: smalec gęsi lub masło klarowane do wysmarowania naczynia, sól, pieprz i papryka słodka. Następnie Ewa przygotuje powidła z namoczonych z goździkami suszonych śliwek, z dodatkiem kurkumy i soku z cytryny. Te powidła oraz sok i ocet z jabłek lub z kombuchy, sos sojowy i miód posłużą do zrobienia sosu do potrawy. Zamarynowane i zalane sosem śliwkowo - sojowym gęsie udka pieczemy w piekarniku. Gotowe danie podajemy z purée ziemniaczano-selerowym i surówką z czerwonej kapusty.

Gospodyni pokaże też, jak zrobić pyszny i prozdrowotny napój jakim jest kombucha, czyli fermentowana herbata.

Z kolei na deser będą krucho-drożdżowe rogaliki, nadziewane przygotowanymi wcześniej powidłami z suszonych śliwek. Do ciasta na wypieki będą potrzebne: mąka orkiszowa jasna lub pszenna, śmietana 18%, świeże drożdże, cukier trzcinowy, jajka i masło. Do nadzienia: powidła, cynamon i kakao. A do lukru: sok z cytryny, cynamon i cukier puder.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 12 grudnia w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Odcinek w kolorze śliwki! Zupa winna, powidła z suszonych śliwek, gęsie udka w sosie śliwkowo-sojowym, kombucha i rogaliki krucho-drożdżowe na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 118

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 843

15 min
14
15 min
6
15 min
2
Dania główne Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 560

30 min
7

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13