Grill - temat specjalny

Ewa gotuje: potrawy z ciepłych zakątków świata!

W sobotę 19 marca o godzinie 10:00 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje potrawy z egzotyczną nutą. Na przystawkę zaproponuje krem z batatów i soczewicy. Następnie zaprosi widzów na danie główne, czyli pieczone podudzie indyka podane z sosem czekoladowym. Zdradzi również przepis na pyszną ensaimadę.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na przednówku warto poprawić sobie humor przepisami z ciepłych zakątków świata!

W kolejnym odcinku Ewa przygotuje zupę na orientalną nutę – sycący i pikantny krem z batatów i soczewicy, zabielony nie śmietaną a mleczkiem kokosowym.

Na danie główne będzie pieczone, luzowane podudzie indyka podane z sosem czekoladowym. Historia tej potrawy jest niesamowita, bowiem wedle legendy powstała ona w jednym z meksykańskich klasztorów. Pewnego dnia siostrzyczki dowiedziały się, że z niespodziewaną wizytą wybiera się do nich ksiądz biskup. Wpadły w popłoch, bo żyły skromnie, a wiadomo – dostojnego gościa trzeba przyjąć czym chata bogata. Na całe szczęście jedna z zakonnic zachowała zimną krew. Upiekła ostatniego, zresztą leciwego już indyka. Zrobiła też sos na bazie papryki, cebuli i czekolady, bo akurat to miała pod ręką.

Na deser autorka programu upiecze ensaimadę, czyli zakręcone jak skorupa ślimaka ciasto drożdżowe z Majorki, które wedle oryginalnej receptury robione jest na smalcu.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 19 marca w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 444 - emisja w sobotę 12 marca o 10.00 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Ewa gotuje: Orientalny krem z batatów i soczewicy, indyk w sosie mole, ensaimada na INTERIA.TV.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1