Fasola na słodko

Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra.

Fot. materiały prasowe

Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym elementem menu wegetarian lub osób, które za mięsnymi daniami nie przepadają. W  połączeniu z gorzkim kakao stanowi zdrową alternatywę dla kupnych słodyczy. Każdy łasuch dbający o linię będzie zachwycony słodkościami wykonanymi na bazie fasoli.

Brownie

Bardzo popularne w ostatnich latach ciasto czekoladowe z fasoli. Bez mąki i cukru - idealne dla osób na diecie oraz ograniczających te składniki.
Składniki:

  • Fasola czerwona w puszce marki Sandra
  • Dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżka miodu

Przygotowanie:
Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do formy do ciasta i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu ciasto może mieć jeszcze lepką formę, dlatego należy je odstawić do ostudzenia.

 

Czekoladowy mus

Pożywny i smaczny mus przygotowany na bazie czerwonej fasoli. Jeśli preferujemy bardziej płynne desery możemy go zjeść od razu po przygotowaniu. Mus odstawiony na jakiś czas do lodówki będzie miał konsystencję budyniu.

Składniki:

  • 170 g fasoli czerwonej z puszki marki Sandra
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • ¼ szklanki miodu
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • Szczypta soli
  • Listki mięty

Przygotowanie:
Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Blendujemy razem z pozostałymi składnikami (poza miętą). Przekładamy do szklaneczek i dekorujemy miętą.

 

Ciastka z sezamem

Od razu po upieczeniu ciastka mogą mieć lekko płynną formę - wystarczy odstawić je do ostygnięcia, a już w przeciągu godziny powinny stężeć.

Składniki:

  • Puszka czerwonej fasoli marki Sandra
  • 1,5 łyżki kakao
  • Jajko
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • Sezam
  • Ulubione orzechy
  • 50 g cukru

Przygotowanie:
Fasolę odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Suszymy ręcznikiem papierowym. Blendujemy razem kakao i cukrem na jednolitą masę. Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostałą połowę kroimy w grubszą kostkę. Do masy fasolowej dodajemy jajko, sezam, pokruszone orzechy i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie mieszamy. Formujemy ciasteczka, które posypujemy pokruszoną czekoladą. Pieczemy ok. 15- 20 minut w 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia (w tym czasie ciastka jeszcze stężeją).
Smacznego!

Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2