Forum

dania do zamrażania :)

(12)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 3352

Odpowiedz

sobotka79

24 września 2012

Kochani, szukam inspiracji na dania, które można zrobić na zapas i do zamrażary :) Dwójka moich małych, kochanych córeczek pochłania większość mojego czasu, więc może mrożonki dadzą radę :)

kaskasz83

Odp. dania do zamrażania :)

25 września 2012

niektórzy mrożą zupę, ale mnie to nie przekonuje. Możesz za to zamrozić lekko obgotowane pierogi, mrozi je się na tacy a później przekłada do odpowiedniego woreczka. Z takich dań do przechowywania, to możesz zrobić jeszcze bigos i go zawekować na gorąco. Postoi nawet 4 tygodnie w chłodnym miejscu i jest lepszy niż zaraz po ugotowaniu, Ja to raczej gotowych dań nie mrożę, częściej półprodukty, takie których poza sezonem nie dostanę np. dynię i mam ją na zupę, do risotta czy do pierogów, no i oczywiście grzyby leśne ;)

Zazula1

Odp. dania do zamrażania :)

25 września 2012

Nam dania ze słoików smakują lepiej od mrożonych,a więc wolę zamykać i pasteryzować.Czas przechowywania jest dosyć długi ale co jakiś czas przeglądam słoiczki czy aby coś się z nimi nie dzieje.

zjkrol

Odp. dania do zamrażania :)

25 września 2012

Opiekuję się wnuczką nie mam zbyt wiele czasu na codzienne gotowanie zupek więc część zupy zaraz po ugotowaniu wlewam do słoika zakręcam,odwracam do gory dnem ,studzę i wkładam do lodówki.Tak przygotowana zupka może stać kilka dni.W ten oto sposób nie muszę gotować codziennie.Jeśli chodzi o inne potrawy zamrażam prawie wszystko ,wszelkie nadwyżki obiadowe, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku i tylko to co można, pewnie że zienmiakow ,surowek nie, ale mięsko ,jarzynkę zblanszowaną itd......Pozdrawiam.

rozokoc1

Odp. dania do zamrażania :)

26 września 2012

my mrozimy bigos. Poza tym jak już ktoś wspomniał dania ze słoików są super. Polecam leczo (moje: cukinia, pomidory, cebula, papryka, pieczarki), potem wystarczy podsmażyc boczek z kiełbaską i dania gotowe. Robię dużo kiełbasy słoikowej , a na obiady czasem pasteryzuje do słoików różne gulasze.

katee

Odp. dania do zamrażania :)

26 września 2012

tutaj masz dużo przepisów http://www.nokaut.pl/ksiazki/przetwory-9788377740484.html na przetwory, ja często robię leczo, stoi w słoiku spokojnie tydzień a nawet czasem dłużej, zależy od temperatury w jakiej trzymasz. a często mrożę bigos i różne kotlety :)

fajnypseudonim

Odp. dania do zamrażania :)

28 września 2012

słyszałam, że można zamrażać nawet ciasta. ja w swoim zamrażalniku zawsze mam pierogi. Czasem mrożę kotlety mielone i gołąbki, ale nie lubię tego robić, bo strasznie długo się rozmrażają. Wtedy najlepiej sprawdza się piekarnik :)
Spróbuję zamrozić następnym razem zupkę, bo mnie zainspirowaliście :)

resta100

Odp. dania do zamrażania :)

28 września 2012

Widzę tu sporo sympatii dla słoików. Dla mnie słoiki to sporo fatygi bez gwarancji sukcesu. Zdecydowanie preferuję mrożenie. Zamrozić można wszystko, a kluczem do sukcesu jest sposób odmrażania i podgrzewania. Zupy, gulasze, sosy - wiadomo i łatwo. Wszelkie kotlety można wyjąć z zamrażarki kilka godzin wcześniej i pogrzać na patelni, ale wówczas przed mrożeniem powinny być smażone "na złoto" a nie "na rumiano". Gdy trzeba szybko nakarmić głodnego, zamrożony kotlet grzejemy na parze - jest wtedy pachnący i soczysty. Grzanie zamrożonego kotleta w nowo przygotowanym sosie daje mu też soczystość a może nawet zmienić smak na pochodzący od sosu. Rolady, bitki, gołąbki itp czyli potrawy od razu przygotowywane w sosie zamrażam razem z sosem. Zamrażałam również mieszankę ugotowanych warzyw na tradycyjną sałatkę jarzynową. Po przelaniu jej osolonym wrzątkiem pozostało tylko dodać świeże jabko, kiszony ogórek i majonez i sałatka gotowa. Dobrze sprawdza się zamrożony sos węgierski do placków ziemniaczanych - pozostaje tylko usmażyć placki. Z zasady nie mrożę surowego mięsa, bo przy odmrożeniu traci dużo soków i potrawy są wiórowate. Wyjątek stanowi surowe mięso przeznaczone na zupę, które umyte, osuszone zamrażam w jednorazowych porcjach, a potem bez odmrażania zalewam w garnku zimną wodą do gotowania zupy. W mojej zamrażarce zawsze jest kilka wersji szybkiego obiadu, bo zawsze gotuję/smażę/duszę w większej ilości, a nadmiar ponad 1 obiad zamrażam na dni, gdy nie ma czasu na gotowanie lub zakupy. Dzięki temu też nie jemy po kilka dni tych samych dań, pomimo że nie muszę gotować codziennie. Ostatnio dostałam poradę jak można zamrozić galaretkę z nóżek: wiadomo, że po odmrożeniu galareta staje się rzadka, ale powtórne jej zagotowanie przywraca jej właściwości klejące. Dziś na obiad u mnie jest świeżo ugotowana zupa pomidorowa i indyk w sosie jabłkowym z zamrażarki.

Odpowiedz

Kucharzeonline

jarek103

Przepisów: 0

Ocena: 0

wegeta

Przepisów: 11

Ocena: 205

Obserwator

Przepisów: 92

Ocena: 1915

pelasia1

Przepisów: 0

Ocena: 0

etui

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń