Forum

jaka maka do czego??

(8)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 58

Odpowiedz

mysz204

16 września 2011

wlasnie zawsze mialam problem jaka make wybrac np do pieczeniu biszkoptu,kruchego ciasta lub drozdzowego prosze podzielcie sie swoimi doswiadczeniami....wiem ze na kruche najlepsza jest krupczatka....czy sie myle???

lasuch-09

Odp. jaka maka do czego??

17 września 2011

Typy mąk (czyli w jaki sposób mąki są mielone) i zastosowanie

Mąka typ - 400, idealna do wypieku ciast tortowych.

Mąka typ - 450, przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich.

Mąka Wrocławska typ - 500, mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów.

Mąka Poznańska typ - 500, mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek.

Mąka Krupczatka typ - 500, szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów.

Mąka Luksusowa typ - 550, do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek.

Mąka typ - 650, do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów.

Mąka typ - 1850, mąka graham do wypieku pieczywa.

Mąka typ - 2000, mąka razowa do wypieku pieczywa.

Annuar

Odp. jaka maka do czego??

19 września 2011

Przyznam, że nie przywiązuję wielkiej wagi do mąki. Używam tortowej do wszelkich ciast (chyba że w przepisie jest wskazana krupczatka) oraz luksusowej do pozostałych wyrobów (pizze, tarty na ostro itp.). Krupczatki używam głównie do zagęszczania potrwa (nie powstają grudki)

wilo

Odp. jaka maka do czego??

21 września 2011

mąka orkiszowa do wszystkiego, podnosi i walory smakowe i zdrowotne.Najlepsza z pełnego przemiału bez chemi, polepszaczy, czyli z małych młynów.najlepiej rodzinnych.Chcesz być zdrowy jedz orkisz i amarantus.

Annuar

Odp. jaka maka do czego??

22 września 2011

Od dawna kupuję mąkę tortową w Biedronce i nie mam do niej zastrzeżeń. Robię z niej każde ciasto. jest miękka i biała. Może jestem mało wymagająca, a może miałaś pecha i trafiłaś na jakąś felerną ;)

Odpowiedz

Kucharzeonline

Joanna115

Przepisów: 20

Ocena: 286

lidka5x5

Przepisów: 0

Ocena: 0

kasia__014

Przepisów: 0

Ocena: 0

annette1989

Przepisów: 0

Ocena: 0

olcia1690

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń