Forum

KOMUNIA - MENU

(7)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 193

Odpowiedz

sparky74

08 listopada 2011

Bardzo proszę uprzejmie wszystkich, ktokolwiek miał w tym roku, lub pamięta jeszcze menu podczas przyjęcia komunijnego. Chciałabym zorganizować to w domu na około 15 osób. Ceny w restauracjach powiem szczerze mnie "przeraziły", do 110 zł od osoby !. Chciałabym jakoś to skalkulować i wiedzieć czy skórka warta za wyprawkę. Bardzo uprzejmie proszę o listę lub wszelkie sugestie na ten temat. Pozdrawiam

luisa69

Odp. KOMUNIA - MENU

08 listopada 2011

Wszystko zależy od tego co Ty chcesz podać swoim gościom. W naszej tradycji obecnie przyjęcie komunijne niewiele odbiega od przyjecia weselnego. Z tą różnicą, że ilość dań goracych jest mniejsza. Ale i to nie zawsze. Robiłam już komunie na 200 osób, trwające do rana następnego dnia. Najbardziej jednak tradycyjne ( no może najbardziej doceniane przez gości) menu to rosołek i flaki, kotlet schabowy z pieczarkami i roladki z piersi kurczaka z serem żółtym lub innym nadzieniem wedle twego uznania do tego bukiet surówek około 3 różnych. Sałatki przynajmniej trzy, nawet takie najprostrze np. tradycyjna warzywna; druga: ryż, kukurydza, ananas, cebulki marynowane, majonez; i trzecia: groszek, kukurydza, czerwona fasola, parówki,majonez; nie polecam robienia sałatki greckiej bo może i efektownie wygląda ale nie jest tak naprawdę chodliwa i szybko traci swój świeży wygląd. Oczywiście jaja pod różną postacią. Bardzo wystawnie będzie wyglądać galantyna w galarecie i prosty schab po warszawsku lub ozorki w galarecie. Do tego różne marynaty i wędliny i sery żółte. Można też zrobić osobne półmiski z mięsami pieczonymi i domowymi pasztetami, nie koniecznie muszą one być tylko mięsne. Jeśli planujesz drugie danie gorące proponuję karkówkę w sosie myśliwskim z kluskami śląskimi. Ciasta 3-4 najlepiej oczywiście domowe. Rózne owoce i inne słodkości. I oczywiście gwóźdź programu TORT. Mogłabym tu pisać i pisać, ale tak naprawdę nie wiem czego oczekujesz.

taura

Odp. KOMUNIA - MENU

08 listopada 2011

Podoba mi się menu, jakie zaproponowała luisa 69. Jest klasyczne i z pewnością każdemu będzie smakowało. Ja mogę jedynie dorzucić kilka moich przepisów, które mogłyby stanowić alternatywę:
zamiast rosołu zupa krem z brokułów http://smaker.pl/przepisy/obiady/krem-z-brokul-oacute-w,45695
na drugie danie polędwica w sosie porowo-pomidorowym z groszkiem http://smaker.pl/przepisy/obiady/poledwica-w-sosie-porowo-pomidorowym-z-groszkiem,41590
sałatka z tuńczykiem http://smaker.pl/przepisy/salatki/salatka-z-tunczykiem,40908
a kawa? Pijany Jack Sparrow http://smaker.pl/przepisy/drinki-i-napoje/pijany-jack-sparrow,42171
2 dni wcześniej możesz upiec szynkę i podać obok wędlin, będzie najsmaczniejsza ;) http://smaker.pl/przepisy/obiady/szynka,40771
pozdrawiam!

Kurka_domowa

Odp. KOMUNIA - MENU

08 listopada 2011

Ja mam za sobą komunię, było u nasz bardzo tradycyjnie. Rosołek, na drugie danie kluski śląskie, sos, z mięs były rolady śląskie, schabowe i roladki z piersi kurczaka z pieczarkami. Jako dodatek podałam kapustę czerwoną i buraczki. Zimna płyta to też tradycyjnie: półmiski z wędliną i serami, pieczywko, dwa rodzaje sałatek. No i na kolację był bigos. Acha i po obiedzie na stół oczywiście wjechał tort i trzy rodzaje ciast. Muszę przyznać, że zrobiłam tego jedzenia tyle, że po imprezie nikt nie wyszedł z pustymi rękami. Życze powodzenia :)

landryna8215

Odp. KOMUNIA - MENU

08 listopada 2011

ja niedawno robiłam chrzciny córci na 23 os.byl oczywiscie rosolek,ziemniaki z roznymi pieczonymi miesami + surowki,zupa wegierska,kopytka zasmazane,piers z kurczaka faszrowana pieczarkami i serem,faszerowane pieczarki na cieplo,surowki do dan cieplych i salatki(4),tzw deska serow i mies,owoce i ciasta.Wszystkie rachunki podzielic na 23 dorosle osoby-wyszlo mi 64 zl od osoby w warunkach domowych(nie liczac pradu i gazu)

Annuar

Odp. KOMUNIA - MENU

09 listopada 2011

Tak sobie myślę: w warunkach domowych 64 zł od osoby (jak pisze ktoś wyżej). Do tego trzeba doliczyć prąd, gaz, woda, roboczogodziny zakupów, przygotowania potraw, obsługi gości, posprzątania i pozmywania. Może jednak lepiej wydać te 110 zł od osoby w restauracji i również poczuć się gościem... Oczywiście to indywidualna sprawa...

zuzka48

Odp. KOMUNIA - MENU

09 listopada 2011

U nas yl rosol/kotlety schabowe,klopsiki z pieczarkami,karkowka ,zraziki wolowe,udka z kurczaka ..3 surowki ,poobiedzie TORT i 3 rodzaje ciasta. Pozniej zupa gulaszowa w chlebie/chleb kupiony w piekarni/,ryba w warzywach.miesa z obiadu i faszerowany kurczak.Wedlin nie kupowalismy.Zaznaczam ,ze po takim obiedzie i ciastach goscie malo co jedli Wyszlo duzo taniej i jedzenia jeszcze na poprawiny dla kolezanek i 2 dni.,Byly jeszcze 2 salatki ,no i owoce ale raczej dla dekoracji Znzjomi z restauracji wyszli glodni/a menu tez bylo mniej urozmaicone.Roboty co prawda duzo ,2 dni przedtem zaangazowane byly 2 babcie ,a w dzin komuni kolezanka ,ale domowa atmosfera to dodatkowe plusy

Kurka_domowa

Odp. KOMUNIA - MENU

09 listopada 2011

Wypowiem się jeszcze raz :) Komunię w tym roku dla starszego syna przygotowałam sama od A do Zet, ale młodszemu postaram się zrobić jednak w jakimś niedużym lokalu. To kosztuje nieco więcej, chociaż to też kwestia do dyskusji jeśli weźmiemy pod uwagę to, że trzeba posiadać zastawę dla dużej liczby osób. Poza tym jest też problem z obsługą gości no i miło by dziecku było jakby mama nie padała na twarz ze zmęczenia w tym wyjątkowym dniu. Ja na trzy dni przed komunia dosłownie zamurowałam sie w kuchni i ciągle miałam coś do zrobienia. Komunia jest tylko raz, więc myślę, że warto zadbać o komfort całej rodziny - mamy też :)

Odpowiedz

Kucharzeonline

Olena

Przepisów: 0

Ocena: 0

ewulcia

Przepisów: 0

Ocena: 0

mikusia124

Przepisów: 0

Ocena: 0

magdarynka

Przepisów: 0

Ocena: 0

babel

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń