Forum

polewa karmelowa

(7)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 133

Odpowiedz

mysz204

30 maja 2010

hej smakerowicze potrzebuje przepis na dobra polewe karmelowa chce zrobic taki sernik z taka wlasnie polewa chce wykorzystac do tego karmel, orzeszki solone i cos jeszcze moze podpowiecie co jeszcze moge dodac i jak to przyrzadzic....

LenaMS

Odp. polewa karmelowa

30 maja 2010

myszko, możesz spróbowac zrobic taki sos:
• 125 g masła
• 125 g brązowego cukru
• 250 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
Robiłam go do pewnego przecudnego ciasta czekoladowego bez mąki i do niego był ten właśnie sos (który gotowałam aż zgęstniał) oraz posiekane orzeszki solone. Pycchhaa...

stokrosz

Odp. polewa karmelowa

30 maja 2010

Sosik Leny robiłam do klusek na parze, jest super, ale raczej nie do ciasta, chociaż nie próbowałam. Możesz użyć mleka kondensowanego słodzonego. Gotuje się je w puszce na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Nie jest to może karmel, ale ma podobny smak i kolor. Ja tym mleczkiem smarowałam wafle, teściowa natomiast używała do orzechowca, a więc pasuje do Twoich solonych orzeszków.

LenaMS

Odp. polewa karmelowa

31 maja 2010

stokrosz, wszystko zależy jak długo będziesz gotować taki sos. Jeśli tylko do rozpuszczenia składników to będzie on rzadki. Jeśli pogotuje się go na wolnym ogniu żeby odparował, stanie się gęsty, podobnie właśnie jak gotowanie słodzonego mleka w puszce.

stokrosz

Odp. polewa karmelowa

31 maja 2010

A... i jeszcze jedno. Widzę (po przepisach), że jesteś wprawiona w ciastach więc trudno nie przyznać Ci racji.
Ja piekę od czasu do czasu, bo słodycz jakoś do mnie nie przemawia, miłego dnia :)

loboga

Odp. polewa karmelowa

31 maja 2010

POLEWA KARMELOWA:

1/3 szkl. wody,
1/2 szkl. i 1 czubata łyż. cukru,
1.5-2 łyż. miodu,
4 łyż. gęstej śmietany,
mogą być orzechy(niekoniecznie)

Wlać na patelnię wodę-wsypać cukier.
Podgrzewać tak długo aż duża część wody wyparuje, a roztwór zacznie zmieniać kolor na bursztynowy.
Wtedy dodać miód-rozmieszać.
Podgrzać jeszcze trochę.
Gdy będzie złotobrązowe-dodać po łyżce śmietankę- za każdym razem szybko mieszając.
Polewę wyłożyć na sernik-można posypać orzechami.

LenaMS

Odp. polewa karmelowa

01 czerwca 2010

stokrosz, nie odebrałam tego jak negacji. To jest bardzo swobodna wymiana zdań :)
zarka, niestety na smakerze nie mam ciasta z tą polewą, bo nigdy nie doczekało się zdjęcia. Musisz uwierzyć na słowo i wypróbować podany przepis samodzielnie :) Powodzenia i smacznego kobietki :)

Odpowiedz

Kucharzeonline

paskudna2206

Przepisów: 14

Ocena: 180

bobara

Przepisów: 16

Ocena: 50

monika2351

Przepisów: 0

Ocena: 0

bllanchett

Przepisów: 0

Ocena: 0

basiuchna

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń