Forum

Szpinak lisciasty

(13)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 101

Odpowiedz

margo21

21 maja 2011

Nigdy jeszcze nie kupowałam szpinaku w całości.Po pierwsze wydaje mi się ,że jest go w paczce mniej niż mrożonego,a po drugie nie wiem jak taki szpinak przyrządzać?
Jeśli ktoś ma sprawdzony sposób to proszę o radę.

smakoszkammm

Odp. Szpinak lisciasty

21 maja 2011

Ja kilka razy kupowałam na wagę liście szpinaku, przeważnie ok. pól kilograma. A obróbka jaką stosowałam jest bardzo prosta: liście umyć (często są zabrudzone błotkiem :) ),poodcinać łodyżki, pokroić na paski, lub paseczki, lub poszatkować - zależy jak kto lubi. No i podgotować chwilkę w osolonej wodzie. A dalej, to wiadomo, co kto lubi ....

biancorossa

Odp. Szpinak lisciasty

21 maja 2011

My też kupujemy świeże listki z ogonkami.Po umyciu po prostu wrzucamy je do rondla,bez podlewania,bo przecież trochę wody z płukania w nich zostało.Nie odcinamy tych ogonków.Momentalnie traci na objętości,gdy po chwili straci surowy smak,postępuję z jak z mrożonym.
Świetny jest omlet z takim szpinakiem.

Rekin65

Odp. Szpinak lisciasty

21 maja 2011

Łodyżek szpinaku nie obcinamy ,blanszujemy go chwilkę ,potem duszę na masełku ,jest tak miękki ,że chwilka ,dodaję rozgnieciony czosnek ,a potem według uznania ,my robimy lekką zasmażkę na masełku ( może być z wiaderka ),nawet jak są te listki lepiej smakuje niż taki jak przeżuty ,czyli mrożony :)

mikrus46

Odp. Szpinak lisciasty

21 maja 2011

Uwielbiam szpinak ,może być z mrożonki ,może być z surowych liści ,najlepszy na chlebuś posmarowany cieńko masełkiem i na wierzch szpinak ,pychaaaa !!!
Lecz szpinak w dużej ilości i często też nie jest zdrowy ,zwłaszcza dla tych ,których organizm jest skłonny do tworzenia się kamieni ,zawierają ogromne ilości szczawianów ,które są szkodliwe ,również posiada je rabarbar i szczaw !

biancorossa

Odp. Szpinak lisciasty

21 maja 2011

Gdybym chciała te wszystkie łodyżki obcinać,niewiele by z tego zostało.Szpinak mocno traci na objętości- z reklamówki zielska zostaje kupka zielonej brejki.Póki sezon trwa,korzystajmy

Odpowiedz

Kucharzeonline

irma

Przepisów: 210

Ocena: 3788

pierozki2

Przepisów: 0

Ocena: 0

goramarcina1

Przepisów: 552

Ocena: 13057

magdarynka

Przepisów: 0

Ocena: 0

an3ta13

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń