Nawigacja
Jak gotujecie ryż???????????????
| Jak gotujecie ryż??????????????? | ![]() razorex | 2008-02-19 12:31:31 |
|---|---|---|
chciałby wiedzieć jak ugotować ryż. | ||
| Autor | Tytuł postu | Data | |
|---|---|---|---|
![]() razorex | 2008-02-19 12:31:31 | ||
chciałby wiedzieć jak ugotować ryż. | |||
![]() edytka | 2008-02-19 16:52:51 | ||
Jesli w woreczku to instrukcja na pewno tam jest. Ja gotuje ryz luzem: proporcje 1;3 1 szkl ryzu do 3 szkl gotujacej sie wody. Zagotowac, zmniejszyc ogien, stale mieszajac. Kiedy wydaje sie ze woda sie wygotowuje zdejmuje z ognia, owijam garnek recznikiem i wkladam pod koldre, aby sie doparowal. Zwykle starcza ok10 minut. Nie zapomnij osolic wody. Powodzenia. Smacznego | |||
![]() razorex | 2008-04-06 21:04:03 | ||
ok dzięki :] | |||
![]() Gość | 2008-09-25 16:44:43 | ||
edytka napisał[a]:Jesli w woreczku to instrukcja na pewno tam jest. Ja gotuje ryz luzem: proporcje 1;3 1 szkl ryzu do 3 szkl gotujacej sie wody. Zagotowac, zmniejszyc ogien, stale mieszajac. Kiedy wydaje sie ze woda sie wygotowuje zdejmuje z ognia, owijam garnek recznikiem i wkladam pod koldre, aby sie doparowal. Zwykle starcza ok10 minut. Nie zapomnij osolic wody. Powodzenia. Smacznego | |||
![]() Gość | 2008-12-08 09:54:03 | ||
Ależ ryżu nie wolno mieszac!! tylko raz, zaraz po wsypaniu na wrzątek żeby ryż sie nie zbrylił (ryż :woda = 1:2). Mieszany ryż rozkleja sie, chyba że ktos lubi kleik, hehehe. Do wrzatku, przed wsypaniem ryżu, dobrze jest dodac troche masła, jest smaczniejszy. Owijanie recznikiem popieram, też tak robię. | |||
![]() Gość | 2008-12-15 22:35:05 | ||
ale ryż wsypujemy na zimną wodę | |||
![]() domi70 | 2010-06-03 14:05:13 | ||
A ja ryż przygotowuję na patelni. Najpierw na odrobinie rozgrzanego masła podgrzewam ryż na sypko, następnie podlewam wodą tak by ryż był cały zakryty, dosypuję przyprawy m.in jarzynkę, curry. Całość gotuję aż do całkowitego odparowania wody, mieszając co jakiś czas. Gdy ryż jest zbyt twardy to dolewam wody i dalej gotuję. Tak przygotowany ryż super nadaje się do wszelkich mięs, sałatek. | |||
![]() indianna | 2008-03-21 09:26:33 | ||
Szybki i smaczny sposób na gotowanie ryżu: zagotuj w garnku wodę tak jak na makaron, ja dodaję wegety i obowiązkowo curry oraz trochę masła. Wrzuć ryż luzem bez woreczka i gotuj ok. 10 minut tak jak makaron od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odcedź na sitku. Przyprawy zostaną na ziarenkach, ryż jest sypki, żółciutki i smaczny, wystarczy go polać rozpuszczonym masełkiem, do tego usmażona pierś z kurczaka i sałata ze śmietaną. Oczywiście taki ryż nie nadaje... | |||
| 2008-03-29 19:34:46 | ||
Ja podobnie jak indianna. Ale zwyczajnie, jak makaron - czyli dużo wody, sól - odrobina, nawet jak do słodkich potraw to ciut musi być, i do tego olej (tak łyżka na garczek). jak sie woda zagotuje to wrzucam ryż. a potem 10 min z przerwą na mieszanie. i odcedzam. Pozdrawiam | |||
| 2008-04-07 00:16:11 | ||
witam zalezy czy chesz na sypko jako dodatek do dań.Można wsypac ryz do gotujacej sie juz wody np.2 szklanki ryzu i z 3 litry wody gotujesz okolo 15 minut na malym ogniu nastepnie dolewasz zimnej wody cedzis na cedzaku nadal polewajac ryż zimna woda ,z takiego ryzu potem mozesz zrobic rosiitto salatki rozne itd | |||