Nawigacja
Jaki kieliszek do czego?
| Jaki kieliszek do czego? | ![]() xymena12 | 2010-03-11 12:39:23 |
|---|---|---|
Wina, koktajle, piwo, woda. Inaczej smakują w przysłowiowej musztardówce, a inaczej gdy podane są w odpowiednim naczyniu. Mało kto jednak wie co w jakim szkle podawać... Ja wliczam się do grona tych osób. Jedyne co wiem to jakie są odpowiednie kieliszki do wódki:( | ||
| Autor | Tytuł postu | Data |
|---|---|---|
![]() xymena12 | 2010-03-11 12:39:23 | |
Wina, koktajle, piwo, woda. Inaczej smakują w przysłowiowej musztardówce, a inaczej gdy podane są w odpowiednim naczyniu. Mało kto jednak wie co w jakim szkle podawać... Ja wliczam się do grona tych osób. Jedyne co wiem to jakie są odpowiednie kieliszki do wódki:( | ||
![]() Gość | 2010-03-11 13:04:33 | |
autor postu pisze: "Jedyne co wiem to jakie są odpowiednie kieliszki do wódki:(" Nie ma wątpliwości to polka z polskim podejściem. Ale nie martw się w polsce tradycją jest picie wódki więc skąd wiedzieć o kulturze picia innych napojów. Teraz coś drgnęło i ludzie coraz częściej sięgają po piwo czy wino. Skorzystaj z literatury fachowej jak chcesz dokładniej się zapoznać z pow. tematem. Już do samego wina stosuje się różne w zależności jakie wino... | ||
![]() Gość | 2010-03-11 13:27:19 | |
Kiedys uczono tego w domu. Teraz? Wiadomo, że im kieliszek węższy tym i alkohol w nim bardziej dystyngowany. Mowa oczywiście o winie. Koniak pije sie w kieliszkach pękatych lekko zbiegających się ku górze. Ale koniak należy lekko ogrzać w dłoni i dlatego kieliszek "leży" na dłoni ze stopką poniżej. Chodzi o to by płyn został troche podgrzany wydzielając dzięki temu aromat. Szampany w zasadzie powinno się pić z kieliszków na wysokich nóżkach których czara nie... | ||
![]() RENIA730 | 2010-03-11 15:51:07 | |
"Wiadomo, że im kieliszek węższy tym i alkohol w nim bardziej dystyngowany. Mowa oczywiście o winie." - Gościu nie mąć dziewczynie w głowie. Taka teoria w eleganckim świecie nie istnieje. Podobnie jak twoje porady dotyczące szampana. Co do szampana (może raczej wina musującego?) zalecane są dwa rodzaje kieliszków: jeden szeroki - jeżeli podajemy szampana z jakimś owocem, oraz kieliszek wąski i bardzo wysoki, gdy chodzi nam o to, aby wino nie wygazowało się zbyt... | ||
![]() Gość | 2010-03-11 13:51:15 | |
Kieliszki łatwo poznać. kieliszek do wódki każdy zna. Jeżeli chodzi o wina to można opisać je tak. Wino czerwone - kieliszek na wysokiej nóżce i pękatej zamykającej się górze, aby bukiet zawarty w czerwonym winie szybko nie uciekł. Wino białe - góra kieliszka nie zamykająca się bo wino białe nie jest tak aromatyczna. Wino czerwone stosujemy do potraw ciemnych, ciężkich, temp. pokojowa, a wino białe do lekkich (drób, ryby itd) schłodzone . Kieliszek do likieru jest... | ||
![]() YHMA | 2010-03-11 14:13:31 | |
Trudno opisać bryłę każdego kielicha. Moja propozycja: wejdx w google i wpisz dokładnie : kielisdzki szkła zawiercie. Potem wejdź w piaty link na białym polu > Kieliszki kryształowe - Huta Szkła zawiercie. Nawet nie wiesz ile cennych informacji tam znajdziesz. Oczywiście Zawiercie produkuje również kieliszki z cienkiego szkła. Jednak wyroby kryształowe ( co zobaczysz ) dorównują jakością i wzornictwem słynnej Bohemii czeskiej - bandycko drogiej. Warto pobuszować. | ||
![]() YHMA | 2010-03-11 14:14:45 | |
YHMA napisał[a]:Trudno opisać bryłę każdego kielicha. Moja propozycja: wejdx w google i wpisz dokładnie : kielisdzki szkła zawiercie. Potem wejdź w piaty link na białym polu > Kieliszki kryształowe - Huta Szkła zawiercie. Nawet nie wiesz ile cennych informacji tam znajdziesz. Oczywiście Zawiercie produkuje również kieliszki z cienkiego szkła. Jednak wyroby kryształowe ( co zobaczysz ) dorównują jakością i wzornictwem słynnej Bohemii... | ||
![]() engii123 | 2010-05-05 09:50:08 | |
Słuchajcie a wiecie gdzie można kupić jakieś fajne szkła do alkoholu? W sumie widziałam bardzo fajne zestawy na beta,myin.pl Wydaje mi się, że mają bardzo fajną ofertę, duży wybór naczyń, ale i nie tylko. Znalazłam na ich stronie mnóstwo rzeczy, które mogą nadać domowi całkiem nowego charakteru. A wy gdzie kupujecie takie rzeczy? | ||